Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Які особливост діють у декларуванні екологічного податку?

January 27, 2016

Роз’яснюють фахівці.
З 1 січня 2016 року для платників настав час обчислювати свої податкові зобов’язання за четвертий квартал 2015 року. У зв’язку з цим хотілося б нагадати про особливості декларування та сплати екологічного податку, для якого, згідно ст. 250 Податкового кодексу України від 02.12.10 р. № 2755-VI (зі змінами і доповненнями), базовим (звітним) періодом теж є квартал.
Відповідно до п. 240.1 ст. 240 Кодексу платниками екологічного податку є суб’єкти господарювання, юридичні особи, що не провадять господарську (підприємницьку) діяльність, бюджетні установи, громадські та інші підприємства, установи та організації, постійні представництва нерезидентів, включаючи тих, які виконують агентські (представницькі) функції стосовно таких нерезидентів або їх засновників, під час провадження діяльності яких на території України і в межах її континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони здійснюються:

  • викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення;
  • скиди забруднюючих речовин безпосередньо у водні об’єкти;
  • розміщення відходів у спеціально відведених для цього місцях;
  • утворення радіоактивних відходів (включаючи вже накопичені);
  • утворення радіоактивних відходів, придбання джерел(а) іонізуючого випромінювання;
  • тимчасове зберігання радіоактивних відходів їх виробниками понад установлений особливими умовами ліцензії строк.

Наказом Міністерства фінансів України від 17.08.15 р. № 715 «Про затвердження форми Податкової декларації екологічного податку», який набрав чинності з дня його офіційного опублікування – 25 вересня 2015 року, затверджено нову форму Податкової декларації екологічного податку.
На відміну від попередньої, в новій формі Податкової декларації екологічного податку:
– відсутній розрахунок податкового зобов’язання з екологічного податку, що справляється за викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин пересувними джерелами забруднення, адже оподаткування таких видів припинено з відповідним збільшенням ставок акцизного податку на всі види моторного палива з 01.01.2015.
– передбачено місце для зазначення кодів забруднюючих речовин та відходів. Кодифікатори забруднюючих речовин наведено у додатках 7,8 та 9.

Джерело: http://uteka.ua/channels_store/publication/YAKI-OSOBLIVOSTI-DIYUT-U-DEKLARUVANNI-EKOLOGICHNOGO-PODATKU-13083.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!