Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Які документи потрібні для підтвердження ПСП: таблиця-підказка

September 30, 2014

Податкова соціальна пільга (ПСП) – це можливість зменшити оподатковуваний дохід у вигляді заробітної плати, отриманий платником податків у звітному місяці.

У таблиці зібрано всю необхідну інформацію: хто саме з найманих працівників має право на ПСП, у якому розмірі вона застосовується у 2014 році та які документи мають подати працівники до бухгалтерії для застосування пільги до їх зарплати.

Скорочення в таблиці: ПК – Податковий кодекс; Порядок № 1227 – Порядок, затверджений постановою КМУ від 29.12.10 р. № 1227: МСЕК – медико-соціальна експертиза.


з/п

Працівники,
які мають право
на конкретну ПСП

Документи, необхідні для підтвердження права на ПСП

1

2

3

«Загальна» ПСП у розмірі 609 грн., якщо зарплата не перевищує 1 710 грн. на місяць*

1

Будь-який працівник підприємства (у т. ч. працюючий пенсіонер)

(пп. 169.1.1 ПК)

Заява про застосування ПСП (пп. 169.2.2 ПК).

Без подання заяви ПСП застосовується лише до заробітної плати державних службовців (при цьому вони зобов`язані подати документи, що підтверджують їх право на отримання ПСП в інших розмірах) (пп. 169.2.3 ПК)

2

Батько чи опікун (піклувальник), який утримує двох і більше дітей віком до 18 років

(пп. 169.1.2 ПК)

1. Заява про застосування ПСП.

2. Документ (пп. 3 п. 5 Порядку № 1227):

– копія свідоцтва (дубліката) про народження дитини (дітей) або документ, що підтверджуює встановлення батьківства, або документи, що підтверджують наявність і вік дітей, затверджені відповідним органом країни, у якій іноземний платник податків постійно проживав до прибуття в Україну;

– копія рішення органу опіки та піклування про встановлення опіки чи піклування (якщо із заявою звертається опікун чи піклувальник)

«Підвищена» ПСП у розмірі 913,50 грн., якщо зарплата не перевищує 1 710 грн. на місяць

1

Одинока мати (батько), вдова (вдівець), опікун, піклувальник, які мають дитину (дітей) віком до 18 років і які не перебувають в офіційному шлюбі на момент застосування ПСП

(пп. «а» пп. 169.1.3 ПК)

1. Заява про застосування ПСП.

2. Документи (пп. 1 п. 5 Порядку № 1227):

– копія свідоцтва (дубліката) про народження дитини або документ про підстави запису про батька дитини у Книзі реєстрації актів цивільного стану або документи, що підтверджують наявність і вік дитини, затверджені відповідним органом країни, у якій іноземна фізична особа – платник податків постійно проживала до прибуття в Україну;

– копія рішення органу опіки і піклування про встановлення опіки чи піклування;

– копія паспорта заявника (перевіряється відсутність штампа про реєстрацію шлюбу);

– копія свідоцтва про шлюб;

– копія свідоцтва про смерть чоловіка (подружжя), якщо із заявою звертається вдова або вдівець

* Для одного з батьків, які утримують двох і більше дітей, сума ПСП визначається розрахунково: 1 710 грн. х Кількість дітей.

2

Батько чи опікун (піклувальник), який утримує дитину-інваліда віком до 18 років

(пп. «б» пп. 169.1.3 ПК)

1. Заява про застосування ПСП.

2. Документи (пп. 2 п. 5 Порядку № 1227):

– копія свідоцтва (дубліката) про народження дитини (дітей) або документ, що підтверджує встановлення батьківства, чи документи, які підтверджують наявність і вік дітей, затверджені відповідним органом країни, у якій іноземний платник податків постійно проживав до прибуття в Україну;

– копія рішення органу опіки і піклування про встановлення опіки чи піклування;

– пенсійне посвідчення дитини чи довідка МСЕК (якщо дитина віком від 16 до 18 років);

– медичний висновок, виданий закладами та установами МОЗ в установленому порядку (якщо із заявою звертається платник податків, який утримує дитину-інваліда віком до 16 років).

Зверніть увагу! Пенсійне посвідчення та довідки МСЕК мають подаватися до бухгалтерії щоразу після продовження строку їх дії (п. 3 Порядку № 1227)


Перелік інших робітників, які мають право на підвищену ПСП, а також ті хто може отримувати максимальну ПСП та якими доментами підтвердити право на її отримання див. «БАЛАНС» № 80, який виходить з друку 02.10.14 р.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!