Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Як узаконити будинок в Україні

August 8, 2016

Українці вважаються власниками будинку лише, якщо дані про це містить Реєстр прав на нерухоме майно. Але реєстрація права власності на новий об'єкт нерухомості - останній етап процедури оформлення. Йому передують кілька дозвільних процедур, що дозволяють зводити будинок: отримання дозволу на старт робіт, реєстрація декларації на будівництво, введення в експлуатацію.

Вирішили узаконити будинок ... Перш за все - земля

Проходження кожної з цих процедур пов'язано з отриманням різних погоджень, дозволів від різних органів. Так, наприклад, якщо відсутній документ-підтвердження ваших прав на земельну ділянку, де ви хочете зводити будинок, легальне початок будівництва виключено. Для забудовника першим повинен стати документ на землю (договір оренди, договір суперфіцію, договір купівлі-продажу земельної ділянки ...)
Однією з найпоширеніших проблем, з якою стикаються при оформленні нового будинку - накладка кордонів: коли кордони двох земельних ділянок з різними кадастровими номерами збігаються частково або повністю.
Витоки проблеми - технічного характеру: в різні періоди діяли дещо відмінні процедури виготовлення землевпорядної документації. Будь-яка ділянка землі теоретично може стати метою претензій кількох осіб. Вирішувати спір буде суд.
Отже, ви маєте намір будувати житловий будинок, супутні споруди від альтанки до гаража, а з землею у вас ніяких проблем. Такі об'єкти відносяться до першої-другої категорії складності. Щоб легально їх будувати, необхідно подати органу державного архітектурно-будівельного контролю декларацію про початок виконання будівельних робіт.
Там зобов'язані зареєструвати цю декларацію за п'ять робочих днів (послуга безкоштовна). Коли будинок добудований, власник подає, а ДАБІ реєструє за десять робочих днів, декларацію, яка підтверджує можливість експлуатувати житло. Якщо не узаконити будинок ... Штрафи за "самовільне будівництво"
2015 рік діяла так звана будівельна амністія: можна було без сплати штрафів узаконити "самобуди".
Зараз така можливість відсутня. Тому якщо людина побудувала будинок / тепличку, але порахував непотрібним офіційно вводити їх в експлуатацію, то згідно зі ст. 96 Адміністративного кодексу йому загрожують штрафи: до 600 неоподатковуваних податком мінімумів (10,2 тис. Грн.).
Якщо ж мова йде про фізособу-підприємця або юридичну особу, застосовується штраф від 18 до 900 мінімальних зарплат (ст. 2 Закону України "Про відповідальність за порушення у сфері містобудівної діяльності").
Приклад: новий будинок побудований за договором спільної діяльності кількома юридичними особами, відноситься до II категорії складності. Штраф за його використання без введення в експлуатацію складе 45 мінімальних заробітних плат (65 250 гривень).

Докладнішу інформацію можна знайти за посиланням: http://ubr.ua/

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Kak-uzakonit-dom-v-Ukraine

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!