Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Як установити режим неповного робочого часу з ініціативи роботодавця?

January 19, 2017

Через зменшення кількості та обсягу замовлень на виконання підрядних робіт підприємство хоче встановити для працівників режим неповного робочого часу. Чи може підприємство зробити це зі своєї ініціативи? Як оформити зміну режиму роботи?

Увести режим неповного робочого часу зі своєї ініціативи підприємство може тільки в разі змін в організації виробництва та праці.
Режим роботи – це істотна умова праці працівника. Тому про зміну режиму роботи – уведення неповного робочого часу – роботодавець зобов'язаний під підпис попередити працівника за 2 місяці (ч. 3 ст. 32 КЗпП).
Якщо працівник не погодиться працювати на умовах неповного робочого часу, тоді після закінчення строку попередження трудовий договір із ним припиняється на підставі п. 6 ст. 36 КЗпП (лист Мінсоцполітики від 15.07.11 р. № 195/13/1334).
Формулювання повідомлення може бути таким: «ТОВ «Лайма» повідомляє, що з 23.01.17 р. вам установлюється режим неповного робочого часу: робочі дні – понеділок, середа, п'ятниця, тривалість щоденної роботи 6 годин на день із 8.30 до 15.30, час відпочинку з 12.30 по 13.30; вихідні дні – вівторок, четвер, субота, неділя. Оплата буде здійснюватися за фактично відпрацьований час виходячи з окладу, установленого штатним розписом. Про свою згоду або незгоду працювати у вищевказаних умовах із 23.01.17 р. ви можете письмово повідомити у відділ персоналу в строк по 20.01.17 р. включно. У разі відсутності вашої письмової згоди на роботу у вищевказаних умовах ви будете звільнені 23.01.17 р. на підставі п. 6 ст. 36 КЗпП».
Нагадаємо, що повна (нормальна) тривалість робочого часу працівника не може перевищувати 40 годин на тиждень незалежно від того, який робочий графік установлено працівнику: 5- чи 6-денний робочий тиждень або змінний графік роботи (ч. 1 ст. 50, ст. 52 КЗпП). Щомісячна норма тривалості робочого часу залежить від кількості робочих, святкових або вихідних днів у кожному місяці.
За узгодженням між сторонами працівнику може бути встановлений неповний робочий час у вигляді (ст. 56 КЗпП):
• неповного робочого дня (наприклад, при 5-денному робочому тижні працівник буде працювати щодня 6 годин замість 8 годин);
• неповного робочого тижня (наприклад, при 6-денному робочому тижні працівник буде працювати 2 дні на тиждень замість 6 днів);
• неповних робочого дня і тижня (наприклад, при 5-денному робочому тижні працівник буде працювати 3 дні по 4 години на день замість 5 днів по 8 годин).
Оформити введення режиму неповного робочого часу слід наказом (розпорядженням). Формулювання наказу (розпорядження) про введення режиму неповного робочого часу з ініціативи підприємства може бути таким:
«У зв'язку зі змінами в організації виробництва і праці встановити з 23.01.17 р. водію Болдиренку Володимиру Олександровичу неповний робочий день із тривалістю щоденної роботи 6 годин на день (з 8.30 до 15.30, час відпочинку з 12.30 по 13.30) із робочими днями – понеділок, середа, п'ятниця, вихідними днями – вівторок, четвер, субота, неділя. Оплата буде здійснюватися за фактично відпрацьований час виходячи з окладу, установленого штатним розписом».

Джерело: "Баланс" № 6-7, який виходить з друку 23.01.17 р.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!