Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Як зменшити платіж за «зайві» квадрати

July 5, 2016

З 1 липня розпочався період сплати податку на нерухомість для фізичних осіб-власників будинків і квартир. Нагадаємо, податок в цьому році сплачується за 2015-й, розрахуватися з державою потрібно протягом 60 днів після отримання від органу Держфіскальной служби (ДФС) податкового повідомлення.

СТАВКИ І ПЛАТНИКИ. Платити повинні не всі, а тільки ті, у кого загальна площа квартири перевищує 60 кв. м на одного власника, а будинок - більше 120 кв. м на одного (див. інфографіку).

[p3109]

Якщо ви володієте квартирою більшої площі (або декількома квартирами), то платити потрібно за загальну площу всіх осель за вирахуванням неоподатковуваного мінімуму - 60 кв. м для квартири і 120 кв. м для будинку. Ті ж, хто володіє і квартирою, і будинком, повинні вичитати від загальної площі 180 кв. м.
Максимальна ставка податку за 1 кв. м площі на рік зараз дорівнює 2% (24,36 грн) від мінімальної зарплати на 1 січня 2015 року (1218 грн), а в 2017 р буде 3% (41,43 грн) від мінімальної зарплати на 1 січня 2016 р . (1378 грн). Втім, це не означає, що у всіх регіонах люди будуть платити за зайві «квадрати» саме стільки, так як місцева влада, які розпоряджаються зібраними грішми, можуть зменшити відсоток податку.
Якщо площа житла перевищує норму, а податкове повідомлення не отримано, а також якщо ви не згодні з нарахованою сумою, треба звернутися за роз'ясненням до УКРІНФОРМ, інакше вас потім звинуватять в несплаті податку і оштрафують на 10% від суми податку при простроченні до 30 днів і на 20% при простроченні понад 30 днів.
Податок не платять фізособи, які не є підприємцями, якщо нерухомість знаходиться в зоні відчуження; якщо це будівлі дитячих будинків сімейного типу, житлова нерухомість, непридатна для проживання або належить дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, дітям-інвалідам, які виховуються одинокими матерями (батьками), але не більше одного об'єкта на дитину.
А ось господарі житла особливо великих розмірів - квартири площею більше 300 кв. м або будинку більше 500 кв. м - зобов'язані додатково платити щорічний податок на розкіш в 25 тис. грн. Причому незалежно від кількості власників. Правда, ця норма діє лише з 2016 р, тому фактично податок треба сплатити вже в 2017 р

ЯК ЗМЕНШИТИ ПЛАТІЖ. Столітній каже, що можна збільшити податкову пільгу (60 кв. М) в кілька разів, якщо оформити право власності на нерухомість на декількох власників. Причому вони не зобов'язані бути повнолітніми або проживати в даному будинку або квартирі.
Це більш актуально в селах, де не рідкість будинки площею 250-300 кв. м, які зазвичай оформлені на главу сім'ї, а проживають там 4-5 чоловік. Але перш ніж переоформляти, варто підрахувати, що вигідніше: платити щорічно трохи більше податку або зменшити його, але відразу викласти за нові документи до 5-6 тис. грн.

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Kak-umenshit-platezh-za-lishnie-kvadraty.

из

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!