Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Як стати на облік в органі ДФС за неосновним місцем обліку?

December 13, 2017

Підприємство знаходиться на території одного району області, а один із виробничих підрозділів – на території іншого району. Обслуговуються такі райони різними органами ДФС. Як йому стати на облік за неосновним місцем діяльності як платнику окремих видів податків, наприклад для сплати ПДФО із зарплати найманих працівників такого виробничого підрозділу?

Насамперед нагадаємо, що Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом Мінфіну від 09.12.11 р. № 1588, з 20.03.17 р. діє в редакції наказу Мінфіну від 21.12.16 р. № 1125 (далі – Порядок № 1125).
Як передбачено п. 7.1 Порядку № 1125, якщо відповідно до законодавства у платника податків, крім обов’язків щодо подання податкових декларацій (розрахунків, звітів) та/або нарахування, утримання або сплати (перерахування) податків, зборів на території адміністративно-територіальної одиниці за своїм місцезнаходженням, виникають такі обов’язки на території іншої адміністративно-територіальної одиниці, то такий платник податків зобов’язаний стати на облік за неосновним місцем обліку у відповідному контролюючому органі.
Наведена норма застосовується і в разі, якщо до бюджету іншої територіальної громади потрібно перераховувати ПДФО із зарплати найманих працівників неуповноваженого структурного підрозділу (див. «До бюджету якої громади перераховувати податки при виплаті доходів»).
Після створення відокремленого підрозділу, реєстрації рухомого чи нерухомого майна або відкриття об’єкта чи підрозділу, через які провадиться діяльність або які підлягають оподаткуванню чи пов’язані з оподаткуванням, платник податків зобов’язаний протягом 10 робочих днів подати до відповідного контролюючого органу Заяву про взяття на облік за неосновним місцем обліку за формою № 17-ОПП (додаток 9 до Порядку № 1125).
Таку заяву можна подати і в електронній формі (з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб) за умови, що платник податків уклав із відповідним контролюючим органом договір про визнання електронних документів.

Зверніть увагу, що заява за формою № 17-ОПП може бути подана:

  • або до контролюючого органу за неосновним місцем обліку – у такому разі платник податків у розд. 3 форми № 17-ОПП може зазначити контролюючий орган, до якого подається заява, та обрати адміністративно-територіальні одиниці (за місцезнаходженням об’єктів оподаткування), які обслуговуються таким органом;
  • або до контролюючого органу за основним місцем обліку – у такому разі в розд. 3 платник може зазначити всі контролюючі органи, у яких бажає стати на облік за неосновним місцем обліку, та обрати адміністративно-територіальні одиниці (за місцезнаходженням об’єктів оподаткування), які обслуговуються такими органами.

Для юридичних осіб узяття на облік за неосновним місцем обліку здійснюється також на підставі Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, за формою № 20-ОПП (додаток 10 до Порядку № 1125), поданого платником відповідно до розд. VIII Порядку № 1125, якщо в такому Повідомленні платник податків визначив контролюючий орган, у якому бажає стати на облік за неосновним місцем обліку за місцезнаходженням відповідного об’єкта оподаткування.
Зазначимо: якщо платник податків визначив контролюючий орган, у якому бажає стати на облік за неосновним місцем обліку, у повідомленні за формою № 20-ОПП, то він звільняється від обов’язку подання до контролюючого органу заяви за формою № 17-ОПП.
У разі взяття на облік як платників податків і зборів у контролюючих органах юросіб та їх відокремлених підрозділів, відомості щодо яких не містяться в Єдиному державному реєстрі, контролюючий орган за основним місцем обліку формує Довідку про взяття на облік платника податків, відомості щодо якого не підлягають включенню до Єдиного державного реєстру, за формою № 34-ОПП. Така Довідка не пізніше наступного робочого дня після взяття на облік надсилається платнику податків або (за згодою платника) може бути видана йому чи вповноваженій особі платника податків у контролюючому органі (п. 3.10 Порядку № 1125).

Джерело: "Баланс-Агро" № 46, який вийшов з друку 11.12.17 р.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!