Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Як заощадити на опаленні, - думка експертів

February 8, 2016

Про ситуацію підвищення цін у простих людей з'являється лише одне питання: чи можна якимось чином зекономити на опаленні?

Перше, що радять експерти - змусити компанію постачальника обладнати багатоквартирний будинок лічильником тепла. У столиці обіцяють до кінця наступного року поставити лічильники на всі багатоквартирні будинки.
Однак лічильник - не панацея. Потрібно, щоб хтось ще регулював подачу тепла в будинок. Інакше коли потеплішає, а батареї будуть гарячі, людям доведеться відкривати вікна. Адже терморегулятори є далеко не у всіх. У цьому випадку особливо економити не вийде, лічильник буде рахувати тепло, яке ви випустите на вулицю. Тобто хтось повинен мало не щодня ходити і регулювати подачу тепла в будинок.
Якщо ви хочете цей процес автоматизувати, то потрібно обладнати будинок так званим індивідуальним тепловим пунктом. Як пояснюють експерти, це обладнання, яке регулює кількість теплоносія, що надходить в батареї в залежності від температури повітря. Правда, його вартість близько 300 тисяч гривень. Але в багатоквартирних будинках така інвестиція порівняно швидко окупається.
Ну а тим, хто живе в будинку з індивідуальними тепловими лічильниками на кожну квартиру, радять встановити на кожну батарею термостат. Механічний пристрій коштує близько 400 грн., а електронний, який автоматично буде перекривати подачу теплоносія після досягнення певної температури, обійдеться в 1000 грн. Як кажуть експерти, їх окупність - близько одного опалювального сезону.
У столичному передмісті багатоквартирні будинки обладнані індивідуальним опаленням. У квартирах встановлюються газові котли, які гріють воду для побутових потреб і для опалення. По суті, таким же обладнанням користується вся Європа.

Джерело: http://uteka.ua/channels_store/publication/YAk-zaoshhaditi-na-opalenni---dumka-ekspertiv-13353.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!