Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Як правильно вчитися?

March 21, 2016

Два режиму мислення
Отже, людина мислить в одному з двох режимів, сфальцьованому або розсіяному.
Сфокусований режим дозволяє вчитися або вирішувати проблеми, ґрунтуючись на наявних зв'язках нейронів. Можна провести аналогію з грою пінбол: якщо уявити наш мозок у вигляді ігрового столу, то фокусування нашого мислення - це як запуск кульки за певним маршрутом. Найчастіше в даному режимі можна вирішити більшість пересічних завдань. Однак коли завдання не настільки тривіальне і вимагає зв'язків між незадіяними нейронами, тоді на виручку може прийти другий вид мислення.
Розсіяний режим дозволяє приходити до осяянь завдяки випадковим нейронним зв'язкам. Коли ми займаємося чимось абстрактним (будь-то біг, миття посуду, знаходження в стані напівдрімота), думки продовжують кружляти в голові у фоновому режимі. Саме в такому стані у нас здатні з'явитися особливо сильні рішення.
Корисно вміти переключатися між двома режимами. Наприклад, ви сфокусовано працюєте над вирішенням робочої проблеми. Початковий підхід, за допомогою якого збиралися вирішити її, не спрацював. Ви спробували ще парочку суміжних. Знову немає. Що відбувається далі? Ви виявляєте завзятість, б'єтеся головою об стіну, проїдаючи час і витрачаючи ментальну енергію. Кращим виходом із ситуації була б зміна режиму. Встати з-за комп'ютера і прогулятися по парку, намагаючись не думати про поточне завдання, спостерігаючи за красою природи. Під кінець прогулянки, дуже ймовірно, прийде розуміння, як ще можна підійти до проблеми.

Поділ на порції
Порція - це якась мінімальна одиниця інформації, яку ми в змозі зрозуміти і засвоїти. Фрагмент, частина пазла. У психології є аналогічне поняття, що означає мнемонічний трюк.
Наприклад, спробуйте запам'ятати наступну послідовність символів:
M D P H D R S V P C E O I H O P
Не просто. А тепер згрупуйте ці символи таким чином:
MD PHD RSVP CEO IHOP
Запам'ятати п'ять груп символів стане простіше, ніж 16 розрізнених літер.

Послідовність дій при вивченні:
1) сфокусувати увагу на порції інформації;
2) спробувати зрозуміти її;
3) попрактикуватися, щоб закріпити матеріал і побачити місце цієї частини в загальній картині.
Особливо важливий третій пункт. Якщо ви просто подивилися відео інструкцію, де щось покроково демонструють, то може здатися, що все ясно і зрозуміло. Це помилкове відчуття, ілюзія компетентності. Потрібно самостійно попрактикуватися, щоб краще засвоїти матеріал.
Для більш ефективного навчання дотримуйтесь таких рекомендацій:
Краще вчитися регулярно і потроху, ніж рідко, але величезними порціями.
Нова інформація засвоюється мозком вночі, тому сон неймовірно важливий. Мало того, що під час сну виводяться токсини з мозку, структура нашого розумного органу змінюється. На ранок ми прокидаємося буквально новими людьми, з новими нейронними зв'язками.
Згадувати матеріал - це кращий спосіб вчитися, більш ефективний, ніж чим перечитувати матеріал або складати концептуальну карту.
Тестування себе на предмет отриманих знань дає мало не більше, ніж саме вивчення. Ось чому корисні питання для самоперевірки в кінці кожного розділу книги.
Періодично намагайтеся подивитися з висоти пташиного польоту на досліджувану тему, щоб побачити велику картинку і місце кожної частинки інформації в ній. Це так зване навчання зверху вниз.
Фізичні вправи допомагають в навчанні.

Прокрастинація
Прокрастинація виникає через те, що доведеться займатися чимось, що здається вам неприємним. В цей час в мозку активуються області, відповідальні за біль. Але це відчуття проходить, як тільки ви беретеся за роботу.
Прокрастинація - це по суті звичка, яка складається з 4 частин:
1) тригер (місце, час, стан, подразник);
2) рутина, тобто сама дія;
3) нагорода;
4) переконання, що це по-іншому не зробити.
Як приклад, втома, що накопичилася за робочий день, виступає тригером, який змушує вас відкрити сторінку в соціальній мережі (дія). Перегляд новин друзів з фотографіями - це нагорода, яку ви заслужили (по крайньому випадку, ви в цьому переконані).
Дієвий спосіб боротьби з прокрастинацією - це фокусуватися на процесі, а не кінцевому результаті. Наприклад, за допомогою техніки pomodoro, коли ми працюємо в рамках тимчасового відрізка. Це і є режим сфокусованого мислення.
Ще одна корисна рекомендація - списки справ:
- складайте ввечері список планів на завтра;
- завжди починайте день з виконання найнеприємнішої завдання;
- плануйте не тільки роботу на день, а й закінчення дня.

Пам'ять
Не новина, що у нас є робоча пам'ять (до 4 слотів, а в особливо обдарованих випадках - і більше) і довгострокова пам'ять. Практика вивченого допомагає матеріалу перейти з робочою в довгострокову пам'ять. Метафори і аналогії дозволяють краще зрозуміти і запам'ятати досліджувані ідеї, особливо абстрактні (як математичні концепції).
Цікавий спосіб запам'ятовування слабо пов'язаних речей (на кшталт списку покупок) під назвою «палац пам'яті». Ви подумки розставляєте запам'ятовуючи об'єкти по знайомих місцях своєї квартири, асоціюючи їх один з одним.

Додаткові факти та рекомендації
Перенесення. Вивчення порції інформації в одній галузі знань допомагає вивченню в інших областях. Все завдяки виявленим подібностям.
Заучування. Багаторазове застосування вивченого матеріалу під час однієї сесії, що призводить до автоматизму, але заважає поглибити знання.
Чергування. Зміна підходів, практик, концепцій в ході однієї сесії рішення задачі або навчання. Наприклад, читаєте главу книги, а потім вирішили пробігтися по змісту, щоб побачити загальну картину.
Ілюзія компетентності. Уникайте постійної практики в легких завданнях, що може створити ілюзію, ніби ви зрозуміли матеріал.
Усвідомлена практика. Використовується для глибокого навчання за рахунок вирішення складніших завдань, тобто фокус на тому, що дається складніше. Не потрібно йти легким шляхом, якщо бажаєте отримати майстерність у чомусь.
Шаблонність мислення. Старі знання заважають прийти новим ідеям. Ось чому іноді новачки в якійсь галузі вносять інновації.
Почати з важкого, перескочити на легке. Цей контрінтуітівний підхід пояснюється на прикладі складання тестів, іспитів. Маючи питання на руках, почніть з самого важкого. Ознайомившись із завданням, але ще не маючи рішення, переходите до наступних, більш простих питань. Таким чином, запуститься розсіяний режим мислення, який допоможе знайти відповідь на складне питання, коли ви до нього повернетеся.

Джерело: http://uteka.ua/ua/channels/post/view?alias=Kak-pravilno-uchitsya-%5Bpo-motivam-kursa-Learning-How-To-Learn%5D.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!