Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Як оформити розрахунок коригування до податкової накладної, не зареєстрованої в ЄРПН?

October 8, 2015

Підприємству у вересні 2015 року потрібно оформити розрахунок коригування до податкової накладної, яку було виписано до 01.02.15 р., але не зареєстровано в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН), оскільки сума ПДВ у ній була меншою за 10 000 грн. Як скласти такий розрахунок – у паперовій чи електронній формі? Чи слід його реєструвати в ЄРПН?
Якщо після постачання товарів/послуг змінюється сума компенсації їх вартості, то суми податкових зобов’язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню. Ця операція здійснюється на підставі розрахунку коригування до податкової накладної, складеного в порядку, установленому для податкових накладних, та зареєстрованого в ЄРПН.
Як відомо, до 01.02.15 р. обов’язковій реєстрації в ЄРПН підлягали лише податкові накладні, у яких сума ПДВ перевищувала 10 000 грн. При цьому якщо до 01.01.15 р. податкові накладні могли складатися і в електронній, і в паперовій формі, то починаючи із січня 2015 року всі податкові накладні та розрахунки коригування до них слід складати лише в електронній формі.
Якщо потрібно скласти розрахунок коригування до податкової накладної, складеної до 01.02.15 р., яка не підлягала реєстрації в ЄРПН (та не була в ньому зареєстрована), то потрібно:
·          оформити таку податкову накладну в електронній формі (якщо раніше вона була в паперовому вигляді) та зареєструвати в ЄРПН (у такій накладній має бути вказана її дата, номер та інші реквізити, що відповідають реквізитам цієї накладної, відображеним на паперових носіях);
·          скласти в електронній формі розрахунок коригування до такої податкової накладної та зареєструвати його в ЄРПН до закінчення доби, протягом якої була зареєстрована в ЄРПН зазначена податкова накладна.

За матеріалами журналу „БАЛАНС” від 12.10.15 р. № 83-84.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!