Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Як оскаржити постанову поліцейських?

August 1, 2016

Відносно недавно Україна зустріла нових поліцейських. Думки українців з цього приводу були як і «за» такі нововведення, так і «проти» них.

Як можна оскаржити постанову про притягнення до відповідальності і дії поліцейських в цілому? Чим цей процес відрізняється від оскарження аналогічних постанов і дій даішників?

Як відомо, згідно зі ст. 23 КпАП, адміністративне стягнення є мірою відповідальності і застосовується з метою виховання особи, яка вчинила адміністративне правопорушення, в дусі додержання законів України, поваги до правил співжиття, а також запобігання вчиненню нових правопорушень як самим правопорушником, так і іншими особами. При цьому в ст. 22 КпАП обумовлено, що при малозначності вчиненого адміністративного правопорушення орган (посадова особа), уповноважений вирішувати справу, може звільнити порушника від адміністративної відповідальності і обмежитись усним зауваженням. І якщо ви зробили щось незначне, то не забувайте нагадувати поліцейським про ці норми. Але якщо постанова все ж склали ...

Маєте право ...

Постанова по справі про адміністративне правопорушення складається у двох примірниках, один з яких вручається особі, яка притягається до адміністративної відповідальності. Згідно ст. 287 КпАП, така постанова може бути оскаржена особою, щодо якої її винесено, а також потерпілим. Так що, навіть якщо поліцейський виніс вердикт «винен», то він - далеко не остання інстанція.
Відповідно до ст. 288 КпАП постанова по справі про адміністративне правопорушення в сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксоване в автоматичному режимі, може бути оскаржено у вищестоящий орган (вищій посадовій особі) або в районний, районний у місті, міського чи міськрайонного суду в порядку, визначеному КАСУ, з особливостями, встановленими КУпАП. Як показує практика, часу на вищестоящий орган краще не втрачати і відразу звертатися до суду.

Терміни оскарження

Ст. 289 КпАП передбачено, що скарга на постанову по справі про адміністративне правопорушення може бути подана протягом десяти днів з дня винесення постанови, а щодо постанов у справах про адміністративні правопорушення в сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, в т.ч. зафіксованим в автоматичному режимі, - протягом десяти днів з дня вручення такої постанови. У разі пропуску зазначеного строку з поважних причин він може бути поновлений органом (посадовою особою), уповноваженим розглядати скаргу, за заявою особи, щодо якої винесено постанову. Однак, всупереч КоАП, КАСУ встановив шестимісячний термін для звернення до адміністративного суду за захистом прав, свобод та інтересів особи.

Докладнішу інформацію можна знайти за посиланням: http://sud.ua/

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Kak-obzhalovat-postanovlenie-policejskix

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!