Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Як обчислити зобов’язання з ПДВ, якщо собівартість сільгосппродукції не відома?

July 13, 2015

Сільгосппідприємство-спецрежимник реалізує власно вироблену сільгосппродукцію, але її повна собівартість буде відома лише наприкінці року. Як визначати податкові зобов’язання?
Відповідно до п. 188.1 ПК база оподаткування операцій із постачання товарів/послуг визначається виходячи з їх договірної вартості (у разі здійснення контрольованих операцій – не нижче звичайних цін, визначених відповідно до ст. 39 ПК). При цьому база оподаткування операцій із постачання самостійно виготовлених товарів/послуг не може бути нижчою за їх собівартість.
Якщо на момент продажу сільгосппродукції її собівартість не відома, то податкове зобов’язання визначається виходячи з договірної ціни реалізації такої продукції.
Якщо після підрахунку повної собівартості реалізованої сільгосппродукції, виявиться, що така собівартість перевищує ціну реалізації цієї продукції, то в періоді, коли буде здійснено зазначений підрахунок (оформлено відповідний бухгалтерський документ), слід оформити податкову накладну на різницю між такими показниками та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних.
Так, згідно з п. 9 Порядку заповнення податкової накладної, у верхній лівій частині таких податкових накладних робиться відповідна помітка «X» та зазначається тип причини «17 – складена на суму перевищення собівартості самостійно виготовлених товарів/послуг над фактичною ціною їх постачання».
Сільгосппідприємства, що застосовують спеціальний режим оподаткування, відображають такі податкові накладні в рядку 1.1 загальної декларації з ПДВ, оскільки вони:
·          не є податковими накладними на постачання сільгосппродукції покупцеві;
·          не пов’язані з коригуванням податкового кредиту за спецрежимною декларацією.

За матеріалами журналу „БАЛАНС-АГРО” від 13.07.15 р. № 26.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!