Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Як грамотно прийняти спадщину

August 23, 2016

Більшість українців юридично слабо підковані. Це проявляється в різних життєвих ситуаціях, в тому числі і в питаннях спадщини і вступу в права спадкування.

Загальні правила або як прийняти спадщину правильно

Прийняття спадщини можливо двома шляхами: за заповітом або за нормами Цивільного кодексу України (ЦКУ). Оформляється державними чи приватними нотаріусами за заявою про прийняття спадщини. З 1 січня 2016 року для сільських населених пунктів введено нове правило: цю функцію дозволено виконувати «уповноваженій посадовій особі органу місцевого самоврядування».
День смерті або оголошення померлим - момент, коли відкривається спадщина. Після цього є шість місяців щоб прийняти спадщину.
Особа, яка постійно проживає зі спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається прийняв його, якщо за шість місяців відсутня заява про зворотне.
Решті треба звертатися до будь-якого нотаріуса за місцем проживання померлого або за місцем знаходження більшості майна (коли місце проживання їх невідоме) з заявою про прийняття спадщини.
Оформленням документів буде займатися нотаріус, до якого першим звернувся один із спадкоємців із заявою про готовність прийняти спадщину або про заклад спадкової справи. Інші претенденти, навіть якщо вони звернулися до інших нотаріусів, перенаправляються до нотаріуса, який завів таку справу.
Кожен має право прийняти спадщину / відмовитися від нього. Через 6 місяців нотаріус, який оформив спадкову справу, видає свідоцтво про право на спадщину.
Коли термін пропускається без поважних причин, можна втратити право прийняти спадщину. Оформляти майно на себе можна після закінчення півроку.
Звертаючись за спадком, приготуйте: паспорт, свідоцтво про смерть, реєстраційну картку платника податків, заповіт або документи, що підтверджують родинний зв'язок, довідку ЖЕКу про місце останнього проживання покійного, документи на майно.

Прийняти спадщину: черговість

Статті 1261-1265 ЦК України встановлюють 5 черг, аж до шостого ступеня споріднення. Першочергове право мають: батьки, діти, який пережив іншого чоловік. Також спадкоємцями є люди, які проживали зі спадкодавцем однією сім'єю від 5 років до моменту відкриття спадщини (4-а черга).
Кожна наступна черга бажаючих прийняти спадщину отримує право на це тоді, коли відсутні спадкоємці з попередньої черги, вони відмовилися від спадщини, були позбавлені прав або ж не прийняли його. Якщо їх немає або всі відмовилися, майно стаёт законною власністю територіальної громади.
Змінити черговість можна тільки шляхом домовленості між спадкоємцями, скріпленої нотаріально, або ж за рішенням суду.
За допомогою заповіту, що має переважне право перед ЦКУ, також можна, змінивши черговість спадкоємців, передати всю спадщину або його частина будь-якого фіз-, юрособі або державі. До слова, екзотична практика заповіту на користь домашніх улюбленців (модно серед громадян США, Європи) у нас відсутня: українське право не наділяє тварин цивільну правоздатність.
Право визначати спадкоємцями кого завгодно все ж обмежена так званої обов'язкової частки у спадщині. Непрацездатні спадкоємці (діти, батьки, подружжя) або неповнолітні діти мають право на 50% частки, яка належала б їм при спадкуванні за законом.
Спадщина включає вичерпний перелік прав з обов'язками, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини, які не припинилися через його смерті.

Докладнішу інформацію можна знайти за посиланням: http://hyser.com.ua/

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Kak-gramotno-prinyat-nasledstvo

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!