Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Як швидко припинити підприємницьку «бездіяльність», щоб не сплачувати ЄСВ

December 23, 2016

Є проблема: фізособа-підприємець на загальній системі оподаткування не веде діяльність, не отримує дохід, тому з нового року не зможе сплачувати ЄСВ у розмірі 704 грн. щомісяця.
Пропонуємо рішення: щоб не сплачувати ЄСВ у період «бездіяльності», можна швидко позбутися статусу підприємця.

Суть проблеми
Усім відомий законопроект від 15.09.16 р. № 5130 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» був прийнято 6 грудня 2016 року. Однак на сьогодні він не підписаний Президентом та офіційно не опублікований. У даній ситуації згадуються слова з монологу шекспірівського Гамлета: «Бути чи не бути, от у чому питання».
Бути чи не бути закону? Питання про його підписання залишається відкритим. Адже в Президента є право накласти вето.
Багато шуму наробило питання про сплату ЄСВ, а точніше, розмір внеску. Автори законопроекту запропонували, щоб підприємець на загальній системі оподаткування сплачував ЄСВ у розмірі не менше мінімального страхового внеску на місяць. При цьому не має значення, отримає дохід (прибуток) підприємець за місяць чи ні.
Що ж виходить? Давайте порахуємо. Запропоновано підвищити мінімальну зарплату з 1 січня 2017 року до 3 200 грн. Отже, підприємцям потрібно буде сплачувати ЄСВ у розмірі 704 грн. (22 % від мінімального розміру зар¬плати) щомісяця. Повторимо ще раз: незалежно від того, буде дохід у цьому місяці чи ні. Для багатьох фізосіб-підприємців це сума непід'ємна. Особливо для тих, хто тимчасово не веде підприємницьку діяльність, а просто числиться підприємцем.
Можливе рішення для таких осіб – відмовитися від підприємницького статусу, щоб не сплачувати ЄСВ. Розповімо, як їм треба діяти та з якими нюансами вони зіткнуться.

Рішення
Етап 1. Держреєстрація припинення підприємницької діяльності
Етап 2. Зняття з обліку в органах ДФС

Висновки
Підприємцю на загальній системі оподаткування, який вирішить припинити свою діяльність, необхідно звернутися із заявою до суб'єкта держреєстрації й окремо – до органу ДФС (для зняття з обліку як платника податків, який отримував доходи від підприємницької діяльності). Потім йому треба буде провести остаточний розрахунок за податками з бюджетом – у строки, передбачені діючим законодавством.

Детальніше про етапі див. у безкоштовному доступі з консультації "Баланс" № 102-103, який виходить з друку 26.12.16 р.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!