Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Зміни в адмініструванні податку на нерухомість у 2017 році

January 16, 2017

Відтепер гранична ставка податку на нерухомість становить 1,5% за 1 квадратний метр (торік 3%). Ставки на поточний рік встановлюються рішеннями місцевих рад.
Залишилась без змін норма за якою власники житлової нерухомості, загальна площа якої перевищує 300 квадратних метрів (для квартири) та/або 500 квадратних метрів (для будинку), платитимуть додатково 25000 гривень на рік за кожен із вказаних об’єктів житлової нерухомості (його частку).
Крім того, на період з 14 квітня 2014 року та до закінчення проведення АТО звільнено від оподаткування нерухомість у зоні АТО та на лінії зіткнення.

Перелік пільговиків доповнено:
- об’єктами нежитлової нерухомості державних та комунальних дитячих санаторно-курортних закладів та закладів оздоровлення та відпочинку дітей, а також дитячих санаторно-курортних закладів та закладів оздоровлення і відпочинку дітей, які знаходяться на балансі підприємств, установ та організацій, які є неприбутковими і внесені до Реєстру неприбуткових установ та організацій
- об’єктами нежитлової нерухомості державних та комунальних центрів олімпійської підготовки
- об’єктами нежитлової нерухомості баз олімпійської та паралімпійської підготовки
- та об’єктами житлової нерухомості, які належать багатодітним або прийомним сім’ям, у яких виховується п’ять та більше дітей
Пільги із сплати податку залишаються незмінними. База оподаткування об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності фізичної особи – платника податку, зменшується:
а) для квартири/квартир незалежно від їх кількості - на 60 кв метрів;
б) для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості - на 120 кв метрів;
в) для різних типів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), - на 180 кв метрів.
Однак, з 1 січня 2017 року пільги для фізичних осіб не застосовуються до:
- об’єкта/об’єктів оподаткування, якщо площа такого/таких об’єкта/об’єктів перевищує п’ятикратний розмір неоподатковуваної площі, встановленої підпунктом 266.4.1 ПКУ (для квартир 60*5 = 300 кв м, для будинків 120*5=600 кв м; для різних типів 180*5=900 кв м).
- об’єкта/об’єктів оподаткування, що використовуються їх власниками з метою одержання доходів (здаються в оренду, лізинг, позичку, використовуються у підприємницькій діяльності.
У 2017 році юридичні особи сплачують податок за 2017 рік, а фізичні особи – за 2016 рік з застосуванням минулорічних ставок і пільг.

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Izmeneniya-v-administrirovanii-naloga-na-nedvizhimost-v-2017-godu.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!