Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Виправлення помилок у листках непрацездатності у зв`язку з вагітністю та пологами

September 21, 2017

Згідно зі ст. 17 Закону від 15.11.96 р. № 504/96-ВР «Про відпустки» на підставі медичного висновку жінкам надається оплачувана відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами.
Фінансування допомоги по вагітності та пологах здійснюється за рахунок коштів Фонду соцстрахування України.
Відповідно до абзацу другого ч. 1 ст. 25 Закону від 23.09.99 р. № 1105 «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» допомога по вагітності та пологах застрахованій особі виплачується за весь період відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами, тривалість якої становить 70 календарних днів до пологів і 56 (у разі ускладнених пологів або народження двох чи більше дітей – 70) календарних днів після пологів. Розмір зазначеної допомоги обчислюється сумарно та надається застрахованій особі в повному обсязі незалежно від кількості днів відпустки, фактично використаних до пологів.
Пунктом 9 Інструкції про порядок заповнення листка непрацездатності, затвердженої спільним наказом МОЗ, Мінпраці, ФСС з ТВП, ФСС від нещасних випадків від 03.11.04 р. № 532/274/136-ос/1406 (далі – Інструкція № 532), регламентований порядок заповнення листка непрацездатності при наданні відпустки по вагітності та пологах, а саме у графі «Діагноз первинний» має бути зазначений термін вагітності на час звернення, у графі «Діагноз заключний» – орієнтовний термін пологів, у графі «Звільнення від роботи» одним рядком записується сумарна тривалість відпустки з відміткою дати відкриття листка непрацездатності, у графі «Стати до роботи» – дата закінчення відпустки.
Таким чином, дата, що зазначена у графі «Стати до роботи», як закінчення відпустки, не являється датою виходу на роботу, а визначає дату закінчення терміну 126 календарних днів, тому застрахована особа, яка перебувала у відпустці по вагітності та пологах, повинна стати до роботи лише наступного дня.
За результатами домовленостей між фахівцями з питань експертизи тимчасової непрацездатності органів охорони здоров’я держадміністрацій та закладів охорони здоров’я областей, лікарями в листку непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами по-різному заповнюється графа «Стати до роботи» – зазначається останній день відпустки по вагітності та пологах або день, коли застрахована особа повинна стати до роботи. При цьому в окремих регіонах, з метою запобігання непорозумінь між застрахованою особою та страхувальником під час оформлення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами і призначення допомоги за нею, лікарями у графі «Примітки» бланку листка непрацездатності зазначається дата, коли жінка повинна вийти на роботу.
Слід наголосити, що виконавча дирекція Фонду соцстрахування звернулася листом від 18.08.17 р. № 2.4-15-145 до МОЗ із пропозицією внесення змін до п. 9 Інструкції № 532 щодо більш чіткого визначення порядку заповнення листка непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами.
Ураховуючи вищевикладене, зазначення в листку непрацездатності у графі «Стати до роботи» 126-го дня відпустки, що є датою закінчення відпустки (п. 9 Інструкції № 532), або 127-го дня, що відповідає наступному за 126-м, з якого необхідно стати до роботи, не є помилкою. Тому повертати для виправлення такі листки непрацездатності до закладів охорони здоров’я не потрібно.
Окрім того, законодавчо закріплена тривалість відпустки по вагітності та пологах (126 календарних днів) у листку непрацездатності записується сумарно одним рядком, тому комісія із соціального страхування приймає рішення про виплату матеріального забезпечення, яке компенсує втрату заробітної плати (доходу) за весь період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

Джерело: https://uteka.ua/.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!