Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Індексація при підвищенні доходів випереджаючим шляхом

September 21, 2015

Власник або уповноважений ним орган чи фізична особа не має права в односторонньому порядку приймати рішення з питань оплати праці, що погіршують умови, встановлені законодавством, угодами, колективними договорами.
Про нові або зміну діючих умов оплати праці в бік погіршення власник або уповноважений ним орган повинен повідомити працівника не пізніш як за два місяці до їх запровадження або зміни.
Проведення індексації грошових доходів населення здійснюється у межах фінансових ресурсів бюджетів усіх рівнів, бюджету ПФУ та бюджетів інших фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування на відповідний рік.
Обмеження проведення індексації передбачено для тих виплат, які фінансуються з бюджетів усіх рівнів.
Проведення індексації може замінюватись механізмом підвищення доходів працівників випереджаючим шляхом.
Так, передбачено, що у разі підвищення грошових доходів населення випереджаючим шляхом з урахуванням прогнозного рівня інфляції базовим місяцем вважається місяць, у якому мало місце таке підвищення.
Для проведення подальшої індексації або здійснення чергового підвищення доходів випереджаючим шляхом обчислення індексу споживчих цін здійснюється наростаючим підсумком починаючи з наступного за базовим місяцем.
Нарахування сум індексації або проведення чергового підвищення грошових доходів випереджаючим шляхом здійснюється з першого числа місяця, що настає за місяцем, в якому офіційно опубліковано індекс споживчих цін, на підставі якого нарахована сума індексації перевищить суму підвищення доходів випереджаючим шляхом у базовому місяці.

Лист Мінсоцполітики від 05.08.15 р. № 221/10/137-15.

Новини за темою:
Прийнято Закон про підвищення мінімальної зарплати з 1 вересня 2015 року
Як визначитися з очікуваною сумою індексації, якщо підвищиться мінімальна зарплата?
Про зниження оплати праці роботодавець забов’язаний попередити за 2 місяці
Чи можна донарахувати суми індексації за минулий рік?

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!