Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Держреєстр кредитних історій може монополізувати ринок моніторингових послуг

April 11, 2016

В середині березня керівництво Національного банку України оголосило про те, що протягом нинішнього квітня він збирається повністю завершити роботу над законопроектом № 3111 про створення кредитного реєстру НБУ. Тобто єдиної державної бази кредитних історій всіх позичальників в країні. У листопаді 2015 року цей законопроект був відкликаний після шквалу критики - як з боку учасників українського фінансового ринку, так і міжнародних експертів. Проте, НБУ, як видно, не бажає розлучатися з ідеєю створення власного кредитного реєстру.
Слід зазначити, що в Україні вже є кілька приватних бюро кредитних історій, які належать різним українським банкам. Державний же кредитний реєстр НБУ хоче запустити вже 1 вересня поточного року. У той же час серед експертів немає однозначної думки про те, чи дійсно Україна потрібен єдиний державний реєстр кредитних історій. А модель, запропонована в відхиленому законопроекті, навряд чи зможе працювати ефективно, оскільки передбачає монополізацію моніторингового ринку і несе корупційні ризики.
Нацбанк поки що не оприлюднював свої поправки до законопроекту № 3111, і нічого не розповів про те, якою він тепер бачить модель державного реєстру кредитних історій.

Передумови для поліпшення моніторингу позичальників
Протягом останніх двох років обсяг проблемних заборгованостей позичальників, як «фізиків» так і юросіб, перед українських банків зростає ударними темпами.
Якщо з 2008 р по 2014 року обсяг такої складновозвратної заборгованості становив до 30%, то в 2014-2015 рр. цей показник зріс до 40%, а в першому кварталі 2016 року - вже до 50-60%. А в державних банках він взагалі трапляються 70-80%.
Сьогодні через фінансово-економічну кризу та війну кредитування в країні завмерло. У корпоративному секторі - штиль через відсутність економічного зростання. Споживче кредитування хоча і залишається на плаву, але пропозиція там істотно скоротилася. Наприклад, в 2014-2015 році число активних кредитних карт в Україні скоротилася на 2,8 млн штук.
Однак за результатами опитування, проведеного НБУ в січні 2016 року, 57% українських банків вважають, що корпоративне кредитування пожвавиться до кінця 2016 року, а 54% розраховують, що до цього терміну покращиться якість їх кредитного портфеля.
Це означає, що ховати українську банківську систему, на щастя, ніхто не збирається. Тому питання про чітке впорядкування інформації про кредитні історії фізичних і юридичних осіб залишається на порядку денному. Більш того, необхідно забезпечити одночасно вільний доступ до неї зацікавлених сторін і дотримання банківської таємниці, а також не допустити монополії на володіння такою інформацією.

Джерело: http://uteka.ua/ua/publication/Gosreestr-kreditnyx-istorij-mozhet-monopolizirovat-rynok-monitoringovyx-uslug.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!