Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Держфінмоніторинг перевірятиме ще й встановлення СПФМ кінцевого бенефіціарного власника (контролера) клієнта

May 25, 2015

Мінфін наказом від 14.04.2015 № 436 оновив Порядок проведення перевірок Державною службою фінансового моніторингу України суб’єктів первинного фінансового моніторингу (далі — СПФМ).

Пов’язано це з прийняттям нового Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» від 14.10.2014 № 1702-VII.

Він набрав чинності 06.02.2015 та ввів серед іншого інститут кінцевого бенефіціарного власника (контролера) юридичної особи.

Зокрема, цим Законом СПФМ для встановлення кінцевого бенефіціарного власника (контролера) зобов’язано витребувати у клієнта — юридичної особи інформацію та/або документи, що підтверджують наявність структури власності такого клієнта.

Безпосередньо нагляд щодо цього та загалом за дотриманням вимог законодавства у сфері запобігання відмиванню доходів та фінансуванню тероризму здійснює Держфінмоніторинг шляхом проведення планових та позапланових перевірок, у тому числі безвиїзних.

Підставою для проведення планової перевірки СПФМ та/або його відокремленого підрозділу є включення його до плану перевірок на відповідний квартал, затвердженим наказом Держфінмоніторингу.

Планова перевірка проводиться не частіше одного разу на рік, при цьому перевірці тепер підлягатимуть у тому числі питання:

  • встановлення СПФМ кінцевого бенефіціарного власника (контролера) клієнта — юридичної особи;
  • встановлення СПФМ свого кінцевого бенефіціарного власника (контролера), регулярне оновлення і зберігання інформації про нього та надання її держреєстратору у випадках та в обсязі, передбачених законодавством України.

Позапланова перевірка проводиться на підставі наказу Держфінмоніторингу за окремими питаннями.

Перевірка призначається на строк, необхідний для забезпечення своєчасного та в повному обсязі її проведення, але не більше ніж на 20 робочих днів.

 

Джерело: http://uteka.ua/

 

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!