Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

ДФС інформує

September 2, 2015

1. 31.08.2015 набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 15.06.2015 № 552 «Про затвердження Порядку обліку осіб, які здійснюють операції з товарами», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 08.07.2015 за № 807/27252 (далі – Наказ № 552), згідно з яким втратив чинність наказ Міністерства фінансів України від 30.05.2012 № 634 «Про встановлення порядку обліку осіб, які здійснюють операції з товарами», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 16.07.2012 за № 1381/21693.

Наказом № 552 затверджено Порядок обліку осіб, які здійснюють операції з товарами (далі – Порядок), який відповідно до статті 455 Митного кодексу України визначає вимоги щодо процедур обліку Державною фіскальною службою України (далі – ДФС) та митницями ДФС осіб, які здійснюють операції з товарами.

Зокрема, Порядком запроваджено такі новації:

- взяття на облік осіб, які здійснюють операції з товарами, проводиться одноразово у відповідному підрозділі будь-якої митниці за зверненням таких осіб (у тому числі засобами електронного зв’язку на адресу Інформаційного порталу ДФС з використанням надійних засобів електронного цифрового підпису з посиленими сертифікатами відкритих ключів) або при першому здійсненні такими особами операцій з товарами;

- форма заяви про взяття на облік особи, яка здійснює операції з товарами, (форма № 1-ЗЕД) скорочується з трьох сторінок до однієї та виключається надання копій реєстраційних і статутних документів;

- відмінено картку обліку осіб, які здійснюють операції з товарами;

- запроваджено витяг із реєстру осіб, які здійснюють операції з товарами (далі – Реєстр), який видається або надсилається поштою та також може бути направлений засобами електронного зв'язку;

- змінено структуру облікового номеру в обліку особи, що присвоюється при взятті на облік особі, яка здійснює операції з товарами, який формується автоматизовано. Обліковий номер особи є дійсним на всій митній території України. Такий самий обліковий номер не може бути присвоєно іншій особі.

Особи, які до набрання чинності Наказом № 552 були взяті на облік як особи, які здійснюють операції з товарами, продовжують обліковуватись як особи, які здійснюють операції з товарами, і не підлягають повторній постановці на такий облік.

Дійсні на дату набрання чинності Наказу № 552 картки обліку осіб, які здійснюють операції з товарами, застосовуються як витяги із Реєстру, до внесення змін до такого Реєстру щодо відомостей, які зазначені у картці обліку осіб чи отримання витягу із Реєстру.

Довідково: Наказ № 552 опубліковано в інформаційному бюлетені «Офіційний вісник України» від 31.07.2015 № 58 та набирає чинності через 30 днів з дня його офіційного опублікування.

2. З 01 вересня 2015 року набирає чинності Закон України від 17 липня 2015 року № 653-VIII «Про внесення зміни до статті 164 Податкового кодексу України щодо оподаткування пенсій інвалідів війни та деяких інших категорій осіб» (далі – Закон № 653). Законом № 653 скасовано оподаткування пенсій, призначених учасникам бойових дій у період Другої світової війни, інвалідам війни та особам, на яких поширюється чинність статті 10 Закону України від 22 жовтня 1993 року № 3551-XII «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Поряд з цим нагадуємо: з 1 січня 2015 року оподаткуванню підлягають суми пенсій, якщо їх розмір перевищує три розміри мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, - у частині такого перевищення (у 2015 році – 3654 грн.)

Ставка податку на доходи фізичних осіб становить 15 %.

Якщо сума пенсії в календарному місяці перевищує десятикратний розмір мінімальної заробітної плати (у 2015 році мінімальна заробітна плата становить 1218 грн.), до суми такого перевищення застосовується ставка 20 %.

Крім того, оподаткування доходів військовим збором продовжено до набрання чинності рішенням Верховної Ради України про завершення реформи Збройних Сил України.

Ставка військового збору становить 1,5 %.

Довідково: Закон № 653 опубліковано 06 серпня 2015 року в газеті Верховної Ради України «Голос України» № 142.

3. 01.09.2015 набирає чинності Закон України від 17 липня 2015 року № 655-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо зменшення податкового тиску на платників податків» (далі – Закон).

З урахуванням внесених змін збільшено до 6000 грн. вартісний критерій віднесення матеріальних активів до основних засобів.

Починаючи з 01.09.2015 консультації, крім узагальнюючих, у письмовій або електронній формі надаються контролюючими органами в Автономній Республіці Крим, містах Києві та Севастополі, областях, міжрегіональними територіальними органами, центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну податкову і митну політику, та підлягають обов'язковому розміщенню на сайті контролюючого органу, який надав консультацію, протягом 10 календарних днів після дня їх надання без зазначення найменування (прізвища, ім'я, по батькові) платника податків та його податкової адреси.

Повноваження з надання узагальнюючих податкових консультацій передані Міністерству фінансів України.

Вказаним Законом уточнено умови та порядок допуску посадових осіб контролюючих органів до проведення документальних виїзних та фактичних перевірок.

Тимчасово, до 31 грудня 2016 року включно, платникам податків з обсягом доходів або операцій до 20 млн. грн. штрафи, нараховані на суми податкового зобов'язання, які платник податків сплатив без оскарження податкового повідомлення-рішення, скасовуються протягом 10 днів із дня сплати податкового зобов'язання. При цьому у разі скасування штрафної санкції відповідне сплачене податкове зобов'язання не підлягає подальшому оскарженню.

Однак, у разі повторного протягом року визначення контролюючим органом суми податкового зобов'язання з одного й того самого податку або збору штрафи застосуються на загальних підставах.

Крім того, платникам дозволено не нараховувати пеню при самостійному нарахуванні суми грошового зобов'язання впродовж 90 днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов'язання, а також у разі внесення змін до податкової звітності внаслідок самостійного виявлення платником податку помилок, якщо такі зміни внесені протягом 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати грошового зобов'язання.

Довідково: Закон України № 655 опубліковано в газеті Верховної Ради України «Голос України» від 12.08.2015 № 147.

4. З 01.09.2015 набирає чинності наказМіністерства фінансів України від 24.07.2015 №666, яким затверджено Порядок заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення помилково або надміру зарахованих коштів (далі – Порядок).

У Порядку наведено алгоритм і приклади заповнення поля «Призначення платежу»платіжного доручення.

З повним текстом ПорядкуВи можете ознайомитись скориставшись розділом «Нормативні та інформаційні документи» Загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу (http://zir.minrd.gov.ua).

Наказ Міністерства доходів і зборів України від 22.10.2013 № 609 «Про затвердження Порядку заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення помилково або надміру зарахованих коштів» втрачає чинність.

 

Джерело: http://uteka.ua/channels_store/publication/DFS-informuye-9180

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!