Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Фінансова звітність держреєстратору – 31.05.13 р. останній день подання

May 23, 2013

Обов`язок щорічно подавати держреєстратору фінзвітність у складі балансу і звіту про річні фінансові результати (тобто форм № 1 и 2 або 1-м, 2-м, або 1-мс, 2-мс – в залежності від підприємства) не пізніше 1 червня року, що настає за звітним, передбачений ст. 14 Закону від 16.07.99 р. № 996-ХIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні». Спеціальних фінансових санкцій за неподання такої звітності держреєстратору законодавством не передбачено
Порушення, що розглядається нами, цілком вписується в перелік адміністративних порушень, передбачених ст. 1642 КУпАП, а саме – неподання фінансової звітності, а значить, повинен застосовуватися адміністративний штраф. Проте можливість застосування даного штрафу дуже обмежена з вищезазначених причин, оскільки держреєстратор також не уповноважений застосовувати цей штраф (згідно зі ст. 2341КУпАП його мають право застосовувати тільки органи державного фінансового контролю). 
Зверніть увагу! Для підприємств, що порушують вимогу законодавства про подання фінзвітності держреєстратору, існує інша небезпека: винесення судового рішення про припинення юридичної особи, не пов`язане з банкрутством, оскільки неподання фінансової звітності є однією з підстав для винесення такого судового рішення (ст. 38 Закону від 15.05.03 р. № 755-IV, далі – Закон № 755). Проте зазначимо, що в держреєстратора немає повноважень подавати до суду позови про припинення юросіб через неподання останніми фінансової звітності. На практиці подібні позови у випадках, перелічених у ст. 38 Закону № 755, часто подають прокурори (в інтересах державних органів).

Детальніше про застосування відповідальності за неподання або несвоєчасне подання фінансової і статистичної звітності у випадках, коли це передбачено нормами законодавства, а також поради, як уникнути відповідальності, див. у «БАЛАНС»  № 19 від 07.03.13 р.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!