Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Чи повинен підприємець-єдинник платити ЄСВ, якщо є пенсіонером на пільгових підставах?

July 21, 2014

Ні, у такому разі підприємець-єдинник не зобов`язаний сплачувати ЄСВ за себе.
Пояснимо чому. Підприємець-єдинник, який є пенсіонером за віком та отримує пенсію, звільнений від сплати ЄСВ згідно з Законом від 08.07.10 р. № 2464-VI. Із цим ніхто не спорить, претензій до таких підприємців не пред`являють. У цьому випадку пенсію підприємцеві призначено на пільгових підставах – із зниженням загального пенсійного віку. Тобто він досяг пенсійного віку, установленого для пільговиків його категорії. А отже, його теж слід уважати пенсіонером за віком і звільнити від сплати ЄСВ. Нагадаємо, що в загальному випадку право на пенсію за віком мають:
- чоловіки після досягнення ними віку 60 років і за наявності страхового стажу не менше 15 років;
- жінки, які народилися в період починаючи з 1 січня 1962 року і пізніше, після досягнення ними віку 60 років і за наявності страхового стажу не менше 15 років;
- жінки, які народилися в 1961 році і раніше, після досягнення ними віку від 55 до 60 років залежно від дати народження.
Для окремих категорій працівників передбачено можливість вийти на пенсію в молодшому віці. Тобто їм знижено пенсійний вік
При цьому людина вважатиметься пенсіонером за віком. Тому підприємець-єдинник, який є пільговим пенсіонером за віком, звільняється від сплати ЄСВ за себе.

Докладніше  див. у виданні «БАЛАНС» № 57-58 від 21.07.14 р.

Новини за темою:
Підприємець-пенсіонер: чи платити ЄСВ.
Пенсії працюючим пенсіонерам зберігаються.
Працюючі пенсіонери мають право на ПСП.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!