Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Доходи фізособи від продажу квартир протягом року: як сплатити військовий збір?

March 2, 2016

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
ЛИСТ
від 24.02.2016 р. № 2032/С/99-99-17-03-03-14

Державна фіскальна служба України, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі - Кодекс), розглянула звернення щодо порядку сплати військового збору з доходів, отриманих фізичною особою при відчуженні протягом року декількох об’єктів нерухомого майна (квартир), і в межах компетенції повідомляє таке.
Об’єктом оподаткування військовим збором є доходи, визначені в ст. 163 Кодексу (пп. 1.2 п. 161 підрозділу 10 розділу ХХ Кодексу), зокрема, загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід, до якого включається частина доходів від операцій з майном, розмір якого визначається згідно з положеннями ст. 172 розділу IV Кодексу (пп. 164.2.4 п. 164.2 ст. 164 Кодексу).
Ставка військового збору становить 1,5 відс. об'єкта оподаткування, визначеного пп. 1.2 п. 161 підрозділу 10 розділу ХХ Кодексу (пп. 1.3 п. 161підрозділу 10 розділу ХХ Кодексу).
Нарахування, утримання та сплата (перерахування) збору до бюджету здійснюються у порядку, встановленому ст. 168 Кодексу (пп. 1.4 п. 161підрозділу 10 розділу XX Кодексу).
Відповідно до пп. 168.4.5 п. 168.4 ст. 168 Кодексу фізична особа, відповідальна згідно з вимогами розділу IV Кодексу за нарахування та утримання збору, сплачує (перераховує) його до відповідного бюджету, зокрема, у разі нотаріального посвідчення договорів купівлі-продажу майна резидентами та нерезидентами, посвідчення договорів дарування чи видачі свідоцтв про право на спадщину нерезидентам - за місцем нотаріального посвідчення таких договорів (одержання свідоцтв), в інших випадках - за її податковою адресою.
Крім того, згідно з п. 1.6. п. 161 підрозділу 10 розділу ХХ Кодексу платники збору зобов'язані забезпечувати виконання податкових зобов'язань у формі та спосіб, визначені ст. 176 Кодексу.
Так, пп. "в" п. 176.1 ст. 176 Кодексу встановлено, що платники податку зобов'язані подавати податкову декларацію за встановленою формою у визначені строки у випадках, коли згідно з нормами розділу IV Кодексу таке подання є обов'язковим.
Однак, відповідно до цього розділу обов'язок платника податку щодо подання податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо такий платник податку отримував доходи від операцій продажу (обміну) майна, дарування, при нотаріальному посвідченні договорів за якими був сплачений податок (збір) (п. 179.2. ст. 179 Кодексу).
Отже, сплата військового збору у разі нотаріального посвідчення договорів купівлі-продажу нерухомого майна (квартир) здійснюється платником податку за місцем їх нотаріального посвідчення. Податкова декларація в такому випадку платником податку не подається.
Водночас згідно з пп. 168.2.1 п. 168.2 ст.168 Кодексу платник податку, що отримує доходи від особи, яка не є податковим агентом, та іноземні доходи, зобов'язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію за наслідками звітного податкового року, а також сплатити податок (збір) з таких доходів.
При цьому такий платник до 1 травня року, що настає за звітним, подає річну податкову декларацію до контролюючого органу, де перебуває на обліку, в якій відображає вказаний дохід (пп. 49.18.4 п. 49.18 ст. 49 Кодексу).
Відповідно до п. 179.7 ст. 179 Кодексу фізична особа зобов'язана самостійно до 1 серпня року, що настає за звітним, сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену в поданій нею податковій декларації.
У разі якщо платник податку при нотаріальному посвідченні у 2015 році договорів купівлі-продажу об'єктів нерухомості не сплачує військовий збір, то такий платник до 1 травня 2016 року подає річну податкову декларацію до контролюючого органу за місцем податкової адреси та сплачує суму податкового зобов’язання до 1 серпня 2016 року.
Слід зауважити, що податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію (п. 52.2 ст. 52 Кодексу).

З повагою,

Голова                                                                                              Р. М. Насіров

Джерело: http://uteka.ua/ua/publication/Doxody-fizlica-ot-prodazhi-kvartir-na-protyazhenii-goda-kak-uplatit-voennyj-sbo.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!