Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Дерегуляційна сотня: яка реформа дозволів потрібна фермерам

November 9, 2015

Сьогодні існує 110 дозвільних документів, покликаних врегулювати відносини в аграрному секторі, частину з яких необхідно скасувати або зробити їх не обов’язковим. Про свій досвід зменшення зарегульованості АПК пише Олег Проценко, голова ГО Agro.ReformsUA. 

Проект «Дерегуляція проти корупції», який у серпні цього року розпочала громадська організація Agro.ReformsUA за підтримки МФ «Відродження», ставив собі за мету зібрати, проаналізувати та систематизувати проблеми надмірної зарегульованості, з якими зіштовхується малий та середній аграрний бізнес, та створити законодавчі дерегуляційні ініціативи.

Представники організації та експерти аграрного права вирушили з серією галузевих круглих столів по 10 регіонах України, де мали можливість поспілкуватись та почути проблеми малих та середніх фермерів. Зустрічі відбулись в Київській, Вінницькій, Полтавській, Запорізькій, Одеській, Херсонській, Миколаївській, Черкаській, Чернігівській та Харківській областях за участі центральних та місцевих органів державної влади, галузевих асоціацій, науково-дослідних установ та представників місцевих ЗМІ.

 

Такий насичений ритм зустрічей з фермерами виправдав себе, адже та кількість дозвільних документів і процедур, які на сьогодні створені для бізнесу, не сприяють розвитку малого та середнього бізнесу і суперечать загальній світовій та європейській практиці. Нам потрібно розуміти, що майже 75% всієї аграрної продукції виробляють малі та середні фермерські господарства, тому спрощення та покращення умов ведення бізнесу – це необхідна умова для розвитку економіки.

Важливо зазначити, що дерегуляція є пріоритетним положенням в Єдиній комплексній стратегії розвитку сільського господарства та сільських територій на 2015-2020 роки. А саме дерегуляція та спрощення умов ведення бізнесу є запорукою отримання максимальної вигоди від економічної асоціації з ЄС, адже з першого січня наступного року набувають чинності саме ті положення Угоди, які передбачають створення і поглиблення Зони вільної торгівлі, яка відкриває нові можливості для бізнесу. Тому усунення усіх зайвих дозволів та спрощення процедур – питання на злобу дня.

 

Задля того, аби охопити найбільше коло питань, круглі столи в областях були присвячені різним тематикам. Насамперед це було здійснено для того, аби зібрати і проаналізувати якнайбільше регуляторних процедур у більшості галузях сільського господарства. За майже три тижні ГО Agro.ReformsUA відвідала 10 областей, де були присутні близько 250 учасників, а головне - зібрано 100 дерегуляційних ініціатив від фермерів. З 10 різних галузей сільського господарства: рибної галузі, тваринництва, рослинництва, ветеринарних препаратів, земельних відносин, податків, с/г техніки, лісового господарства та інших.

 

 

Вже сьогодні нами розглядається питання необхідності та можливості скасування і оптимізації 44 дозвільних документів, обов'язкових процедур та обмежень у сфері сільського господарства, у тому числі спрощення цих процедур або запровадження принципу добровільності.

 

Чого прагнуть фермери

З першими круглими столами громадська організація вирушила до південних регіонів, де проблемними залишаються питання зрошення та найму сезонних працівників.

Так, фермери Херсонщини пропонують скасувати обмеження у добовому використанні до 300 куб. м води без спеціальних дозволів, запровадивши контроль обліку використаної води та її справедливу ціну, оскільки дозволених об'ємів явно не вистачає для поливу полів та напування худоби. Наразі розробляються відповідні пропозиції змін до чинних законів, які будуть опубліковані для обговорення на нашому сайті.

Що ж стосується найму сезонних працівників, то фермери скаржаться на дуже складну процедуру оформлення працівників на кілька днів для сезонних і разових робіт, таких як посівна чи збір урожаю. Для залучення 50 працівників на кілька днів потрібно витрати 2 робочі дні на оформлення. Тому вже розроблено законопроект, який передбачає  запровадження «договору групового підряду». Такий договір допоможе фермеру швидко та  легально найняти групу людей на короткий строк для виконання разової чи сезонної роботи.

Фермери всіх регіонів наголошують на спрощенні процедури реєстрації сільгосптехніки. Цукровики Вінниччини просили скасувати ліцензію на виробництво електроенергії для власних потреб. А на Чернігівщині просили удосконалити та спростити процедуру внесення нових сортів рослин у державний реєстр. Насправді, цей список - невичерпний, а кількість ініціатив передбачає спрощення процедур, які безпосередньо торкаються більшості галузей сільського господарства.

 

Важливо відмітити, що ідея проведення дерегуляції за принципом «знизу вгору» є новою для агросектору, і громадська організація виконує функцію комунікаційного мосту між фермерами та центральними органами влади, доносячи позицію місцевих фермерів, та є ефективним каталізатором якісних змін в аграрному секторі. Та будь-які реформи мають бути розумними та виваженими, а також опиратись на потреби основних бенефіціарів реформ – малих та середніх фермерів.

Джерело: http://uteka.ua/channels_store/publication/Deregulyacijna-sotnya-yaka-reforma-dozvoliv-potribna-fermeram-11044

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!