Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Департамент кіберполіції наполегливо рекомендує усім користувачам, на час проведення слідчих дій, припинити використовувати ПЗ «M.E.Doc» та відключити комп’ютери, на яких воно встановлено від мережі.

July 5, 2017

Прикриттям наймасштабнішої кібератаки в історії України став вірус Petya (Diskcoder.C).

На своїй сторінці у Facebook Департамент кіберполіції Національної поліції України повідомляє, що за отриманими даними (підтверджено правоохоронними органами іноземних держав та міжнародними компаніями, що здійснюють діяльність у сфері інформаційної безпеки), зловмисники здійснили несанкціоноване втручання в роботу одного з персональних комп’ютерів компанії-розробника програмного забезпечення “M.E.Doc” – ТОВ "Інтелект-Сервіс".

Отримавши доступ до вихідних кодів, вони в одне із оновлень програми вбудували бекдор (backdoor) – програму, яка встановлювала на комп'ютерах користувачів “M.E.Doc” несанкціонований віддалений доступ.

Разом з тим з’ясовано, що виявлений бекдор за функціоналом має можливість збирати коди ЄДРПОУ уражених компаній, та відправляти їх на віддалений сервер, завантажувати файли, збирати інформацію про операційну систему та ідентифікаційні дані користувачів.

Також, на даний момент відомо, що після спрацювання бекдору, атакери компрометували облікові записи користувачів, з метою отримання повного доступу до мережі. Далі отримували доступ до мережевого обладнання з метою виведення його з ладу. За допомогою IP KVM здійснювали завантаження власної операційної системи на базі TINY Linux.

З метою негайного припинення безконтрольного розповсюдження Diskcoder.C (нову активність було зафіксовано сьогодні) і встановлення злочинців, прийнято рішення про проведення обшуків і вилучення програмного та апаратного забезпечення компанії ТОВ "Інтелект-Сервіс", за допомогою якого розповсюджувалось ШПЗ. Вилучене обладнання буде направлено для проведення детального аналізу, з метою дослідження та розробки інструментів, що дозволять виявити заражених користувачів і нейтралізувати шкідливий код. Під час обшуку керівництво та працівники компанії повністю сприяють у проведенні слідчих дій.

Департамент кіберполіції наполегливо рекомендує усім користувачам, на час проведення слідчих дій, припинити використовувати ПЗ «M.E.Doc» та відключити комп’ютери, на яких воно встановлено від мережі.

Також необхідно змінити свої паролі та електронні цифрові підписи, в зв’язку з тим, що ці дані могли бути скомпрометовані.

Найближчим часом на сайті будуть опубліковані інструкції для перевірки на наявність бекдор (backdoor) на Вашому комп’ютері.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!