Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Індексація орендної плати та ПДФО: чи є зв’язок? Читайте у свіжому номері!

October 3, 2016

Подаємо до вашої уваги анонс публікацій «БАЛАНС-АГРО», 2016, №37.


Облікова політика та організація бухобліку на сільгосппідприємствах
У зв’язку зі специфікою сільгоспвиробництва організація бухобліку на підприємствах агропромислового комплексу має свої нюанси. Основною відмінністю сільгосппідприємств від інших підприємств є використання особливого виду активів – біологічних активів – та отримання від них сільгосппродукції. Ці та деякі інші фактори впливають на організацію та ведення бухобліку. Саме про це і йтиметься в даній консультації.


Індексація орендної плати та ПДФО: чи є зв’язок?
У консультації адвоката розглядається така ситуація: за результатами проведеної органом ДФС документальної перевірки платнику податків (ТОВ) донараховано ПДФО, що мав бути утриманий ним при виплаті доходу орендодавцю у 2015 році за оренду в нього земельної ділянки (паю), зокрема, на суму коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки (далі – НГО) земель (1,249) за 2015 рік.
Проблема полягає в тому, що між юридичною особою (орендар) та фізичною особою – власником земельної ділянки (орендодавець) було укладено договір оренди землі сільськогосподарського призначення, за умовами якого розмір орендної плати встановлений у фіксованому розмірі і становить 3 % від зазначеної в договорі НГО. Орган ДФС, посилаючись на лист Держземресурсів від 14.01.15 р. № 6-28-0.22-215/2-15, зазначає, що об’єкт оподаткування при нарахуванні платником податків орендної плати за земельну ділянку сільгосппризначення її власнику (фізособі) має визначатися з урахуванням коефіцієнта індексації НГО землі за 2015 рік – 1,249. Тобто, на думку органу ДФС, ПДФО, утриманий з орендної плати податковим агентом (ТОВ), має визначатися так: установлений договором оренди землі розмір фіксованої орендної плати помножити на коефіцієнт індексації НГО землі за 2015 рік (1,249) та на ставку ПДФО за 2015 рік (15 %).
Із консультації ви дізнаєтесь про аргументи, які можна використати у вказаному випадку в спорі з органом ДФС.


Що потрібно знати про зведену податкову накладну (далі – ПН)
Із цієї консультації платники ПДВ у формі «запитання-відповідь» дізнаються, за яких умов можна оформити зведену ПН; чи є складання зведеної ПН обов'язковим; які особливості заповнення зведеної ПН; у яких випадках оформляється зведена ПН.


Оренда генератора: треба отримати дозвіл і сплачувати екоподаток
Із цієї статті ви дізнаєтеся, чи доведеться сплачувати екоподаток при використанні орендованого генератора; чи потрібно оформляти дозвіл на здійснення викидів цим генератором (кому саме – орендодавцю чи орендарю); чи передбачена відповідальність за відсутність дозволу на викиди.


Договір емфітевзису: чи можна бути спецрежимником та єдинником четвертої групи?
За своєю суттю як оренда, так і емфітевзис є правом користування земельною ділянкою. Крім того, емфітевзис є правом користування землею саме для сільгосппотреб. Тому сільгосппідприємство, яке користується земельними ділянками на підставі договору емфітевзису, може бути як спецрежимником, так і єдинником четвертої групи за умови дотримання ним вищезгаданих критеріїв щодо питомої ваги сільгосппродукції.

Читати статтю повністю!


Виробництво соняшникової олії: у якій декларації з ПДВ відображати реалізацію?
Зі статті ви отримаєте відповідь на запитання, у якій декларації з ПДВ відображати операції із продажу олії, якщо сільгосппідприємство-спецрежимник вирощує насіння соняшнику та частково переробляє його на олію на давальницьких умовах?


Виробництво борошна та хліба: у якій декларації з ПДВ відображати?
Зі статті ви дізнаєтесь, у якій декларації з ПДВ відображати операції із продажу борошна та хліба у випадку, якщо сільгосппідприємство-спецрежимник вирощує зерно пшениці та переробляє його на борошно на давальницьких умовах, а потім частину борошна воно реалізує, а частину – використовує для випікання хліба у власній пекарні.


У сільгосппідприємства є свердловина на воду: чи звітувати за надра?
Із цієї статті ви дізнаєтесь, чи потрібно подавати звітність за надра сільгосппідприємству – платнику єдиного податку четвертої групи, яке має свердловину та оформлений дозвіл на спецводокористування за умови, що обсяги води, які воно використовує, становлять менше 300 м3 і вода використовується для поливу та для санітарних потреб.


Також розглянуто:
1. Лист Мінсоцполітики від 16.08.16 р. № 1143/13/84-16 «Щодо відповідальності за непроведення коригування середньої заробітної плати».
2. Лист ГУ ДФС в м. Києві від 11.08.16 р. № 1847/10/10-36-12-02 «Щодо провадження сільгосппідприємством-спецрежимником видів діяльності, не внесених до Реєстру»

Номер № 37 (505) від 3 жовтня 2016 року

Оформіть передплату на видання «БАЛАНС-АГРО» на IV квартал,
щоб отримувати корисні консультації, поради, відповіді на запитання
можна будь-яким зручним для вас способом:
· за номерами (056) 374-86-29, (044) 521-03-95 до редакції;
· написавши на електронну пошту product@balance.ua;
· на сайті www.balance.ua у розділі «Магазин»;
· сплативши рахунок. Просто пройдіть за посиланням, роздрукуйте та оплатіть рахунок.

Скачати рахунок


Для передплатників:
· доступні електронні розсилання за темами, що потребують оперативного висвітлення;
· працює консультаційна лінія;
· надається можливість безплатно брати участь у заходах громадської організації «Всеукраїнський бухгалтерський клуб».

Детальніше на сайті www.promo.balance.ua.
Ви також можете замовити пробний номер видання у форматі PDF.

из

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!