Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Усе про інтернет-комерцію для продавця та покупця. Читайте у свіжому номері!

July 28, 2017

Пропонуємо вашій увазі анонс публікацій «БАЛАНС» № 60 від 31.07.17 р.

Акценти номера:

СУДОВА ПРАКТИКА

Якщо за пропонований в інтернет-магазині товар від вас вимагають передоплату, це може бути шахрайством

Якщо ви купуєте товари в інтернет-магазинах, не варто погоджуватися на передоплату їх повної вартості. Адже в цьому випадку легко стати жертвою шахраїв. Інтернет-торгівля передбачає можливість оплати товару при його отриманні. І цей спосіб набагато безпечніший для покупця. Тоді, отримавши своє замовлення, покупець може або перерахувати оплату продавцю або відмовитися від оплати, якщо замовлений через Інтернет товар не виправдав його очікувань (Ухвала апеляційного суду Дніпропетровської області від 08.06.17 р., ЄДРСР, реєстр.№ 67133272)

 

Покупець не має права вимагати заміни товару або повернення грошей при наявності в товару недоліків, що не впливають на можливість повноцінної експлуатації товару та які можна усунути в ході ремонту

Цивільний кодекс (ст. 678) передбачає можливість обміну товару на аналогічний або повернення покупцю сплаченої за товар суми, якщо істотні недоліки товару не дозволяють його використовувати за цільовим призначенням.

Якщо недоліки товару усунуті або не впливають на можливість його нормальної експлуатації, то покупець не має права вимагати заміни такого товару або повернення сплачених за товар грошей (Ухвала Апеляційного суду Рівненської області від 02.03.17 р. (ЄДРСР, реєстр. № 65119030).

 

КОНСУЛЬТАЦІЇ

Інтернет-магазин: правовий аспект

Акценти статті: якими нормативними актами регулюється торгівля через Інтернет; які дозвільні документи слід отримати перед початком роботи; як укласти електронний договір із покупцем.

 

Створення веб-сайту: як відобразити в обліку

Інтернет-магазин може створити веб-сайт власними силами або замовити його розробку і створення спеціалізованій організації.

У бухгалтерському обліку веб-сайт визнається НА, якщо замовникові передані всі майнові права на сайт, що підтверджується умовами договору на створення сайту.

Витрати з реєстрації доменного імені включаються до первісної вартості сайту, а витрати на його продовження – обліковуються як витрати майбутніх періодів з подальшим списанням до складу витрат на збут. Витрати на хостинг, підтримку сайту в підприємства також включаються до складу витрат поточного періоду та обліковуються на рахунку 93 «Витрати на збут».

 

Реклама інтернет-магазину: як не загубити витрати і податковий кредит

Для просування свого сайту власник інтернет-магазину може здійснювати різні рекламні заходи. Причому як власними силами, так і з залученням сторонніх організацій. Усі витрати на просування сайту повинні бути підтверджені первинними документами. У бухгалтерському обліку витрати на просування обліковуються у складі витрат на збут і визнаються витратами періоду, у якому вони були здійснені.

 

Практика інтернет-продажів: оформлення та облік у продавця і покупця

Інтернет-торгівля являє собою вид дистанційної торгівлі. Замовлення товару оформляється на електронному бланку, який є підставою для відображення продажу в обліку.

Доставка товару може здійснюватися як власною кур'єрською службою інтернет-магазину, так і з залученням сторонніх кур'єрських служб.

Якщо кур'єрська служба є оператором поштового зв'язку, оформлення ТТН не обов'язкове.

 

Розрахунки в інтернет-магазині

Необхідність застосування РРО при реалізації товарів (послуг) через інтернет-магазин залежить від способу проведення розрахунків. Якщо в розрахунках використовуються готівкові кошти або платіжні картки (у т. ч. і при розрахунках через Інтернет), то без РРО не обійтися.

Узагалі без РРО можуть працювати тільки ті СГ, яким таке право надано Законом № 265, а також СГ, які прийматимуть платежі за товари виключно в безготівковій формі без використання платіжних карток.

 

Як захиститися від шахрайства в інтернет-торгівлі

Шахрайство в Інтернеті включає в себе різні види злочинів. Їх головною ознакою є використання комп'ютера та Інтернету.

Якщо ви стали жертвою інтернет-шахраїв, слід звернутися до кіберполіції, зателефонувати на «102», заповнити заяву на сайті кіберполіції або звернутися до найближчого відділення поліції. Щоб стягнути із шахраїв матеріальну та моральну шкоду, необхідно подати позов у кримінальному провадженні або ж подати окремий позов у порядку цивільного судочинства.

НОВИНИ

До уваги платників рентної плати – гірничих підприємств!

 

НБУ продовжує лібералізацію валютного регулювання. Пропорції розподілу ЄСВ змінено. Удосконалено форми деяких заяв у сфері держреєстрації підприємців. Оновлено форми статспостережень щодо стану ділової активності підприємств     .

 

Затверджено форми типових рішень про встановлення пільг зі сплати земподатку та податку на нерухомість. Оновлено форму податкової декларації про майновий стан і доходи. Унесено зміни до Порядку надання спецдозволів на користування надрами.

ІНТЕРНЕТ ДЛЯ БУХГАЛТЕРА

Створюються умови для детінізації розрахунків у сфері торгівлі й послуг. Штрафи для суб’єктів ЗЕД планують замінити спецсанкціями.

ДОКУМЕНТИ ТА КОМЕНТАРІ

Закон України від 13.07.17 р. № 2143-VIII

Про внесення змін до підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо незастосування штрафних санкцій за несвоєчасну реєстрацію податкових та акцизних накладних внаслідок несанкціонованого втручання в роботу комп’ютерних мереж платників податків

 

Постанова КМУ від 16.10.14 р. № 569

Деякі питання електронного адміністрування податку на додану вартість

(документ кодифіковано) (коментар на с. 18)   

 

Лист ДФС України від 20.07.17 р. № 19075/7/99-99-12-02-01-17

Про штрафи за несвоєчасну реєстрацію податкових та акцизних накладних внаслідок форс-мажору (коментар на с. 22)  

 

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!