Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Корпоративи та подарунки без податкових проблем. Читайте у свіжому номері!

December 26, 2016

Пропонуємо вашій увазі анонс публікацій «БАЛАНС», 2016, № 102-103.

Акценти номера:


КОРПОРАТИВНІ СВЯТА ТА ПОДАРУНКИ БЕЗ ПОДАТКОВИХ ПРОБЛЕМ
Аби проведення корпоративного заходу та надання подарунків фізичним особам не стали головним болем бухгалтера та керівника підприємства, потрібно ретельно підійти до оподаткування цих операцій з метою уникнення у майбутньому проблем при податкових перевірках. Необхідно ще на етапі планування заходу вирішити, як усі понесені витрати будуть відображатися в обліку, чи будуть вони персоніфіковані та, уже виходячи із цього, правильно оформлювати первинні документи, а у підсумку – бухгалтерську і податкову звітність. Детальніше про це на с. 34 цього номера.


ДИТЯЧІ НОВОРІЧНІ ПОДАРУНКИ ВІД ПРОФСПІЛКИ
Підприємство може виділити гроші на поздоровлення дітей співробітників з Новим роком. При цьому придбання і роздачу дитячих новорічних подарунків і квитків на дитячі святкові заходи – доручити неприбутковій організації, у тому числі профспілковій. Якщо асортимент і вартість подарунків відповідатиме вимогам ст. 4 спеціального Закону від 30.11.2000 р. № 2117-III (далі – Закон № 2117), то підприємство отримає можливість або трохи заощадити на дитячих новорічних подарунках і квитках, або за ті самі гроші придбати більш дорожчі. Водночас застосування норм Закону № 2117 може бути невигідне для платників податку на прибуток, які не зобов'язані застосовувати коригування фінрезультату, передбачені розд. III ПК. Для того щоб таким підприємствам не потрапити під 4%-ве коригування згідно зі ст. 1 Закону № 2117, рекомендуємо перераховувати неприбутковій організації гроші для закупівлі дитячих новорічних подарунків, асортимент або вартість яких не підпадають під норму ст. 4 цього Закону. Але при цьому потрібно мати на увазі, що для звільнення від сплати ПДФО і військового збору вартість таких подарунків не повинна перевищувати обмежень, установлених пп. 165.1.39 ПК. Детальніше про це на с. 40 цього номера.


ТОВАРНА ПОЗИКА І ПДВ
За договором товарної позики можуть передаватися речі, наділені тільки родовими ознаками. Право власності на них переходить до позичальника.
При передачі товарів за договором товарної позики кредитор нараховує податкові зобов'язання з ПДВ, виходячи із ціни не нижче за вартість придбання таких товарів (або звичайної ціни у разі їх виготовлення). Таку вартість товарів слід зазначити в укладеному договорі товарної позики.
Сторони договору товарної позики мають право на податковий кредит: позичальник – при отриманні товарів у позику, кредитор – при поверненні товарної позики. Детальніше про це на с. 44 цього номера.


ЧИ ПОТРІБНО НОТАРІАЛЬНО ПОСВІДЧУВАТИ ДОГОВІР ПОЗИЧКИ (БЕЗПЛАТНОГО КОРИСТУВАННЯ) АВТОМОБІЛЯ З ФІЗОСОБОЮ?
Підприємство бере у фізичної особи – директора цього підприємства – автомобіль у так звану безплатну оренду. Виникло запитання: чи потрібно нотаріально посвідчувати договір або достатньо простої письмової форми? Дізнаєтесь про це на с. 48 цього номера.


ВИЗНАННЯ ДОГОВОРУ НЕДІЙСНИМ: ПІДСТАВИ ТА НАСЛІДКИ
Для різних видів договорів установлено різні вимоги, недотримання яких може викликати недійсність договору та пов'язані із цим негативні наслідки.
Якщо укладений вами договір відповідає вимогам ЦК і ГК, то в подальшому вам буде значно простіше захистити свої інтереси, відстоявши свою правоту в спорі з контрагентом або органом ДФС. Детальніше про це на с. 50 цього номера.


СКЛАДАЄМО ГРАФІК ЩОРІЧНИХ ВІДПУСТОК
Планування відпусток працівників у першу чергу необхідне роботодавцеві. Це дозволить йому:
– забезпечити себе необхідним персоналом для ведення виробничої діяльності;
– дотримати вимоги трудового законодавства.
А вибрати максимально зручну форму для складання графіка відпусток роботодавець може самостійно. Детальніше про це на с. 55 цього номера.


ЯКЩО ЗАБОРГОВАНІСТЬ ІЗ ЗАРПЛАТИ ВИПЛАЧУЄТЬСЯ У ГРУДНІ 2016 РОКУ
Традиційно ми даємо таблицю-підказку з даними щодо приросту індексу споживчих цін (далі – ІСЦ) за відповідні періоди при виплаті заборгованості, у цьому випадку – у грудні 2016 року. Нагадаємо,  компенсація громадянам втрати частини доходів у зв’язку з порушенням строків їх виплати провадиться у разі затримки виплати доходів на один і більше календарних місяців відповідно до Порядку, затвердженого постановою КМУ від 21.02.01 р. № 159. Сума компенсації обчислюється як добуток нарахованого, але не виплаченого, грошового доходу за відповідний місяць (після утримання податків і обов’язкових платежів) і приросту ІСЦ у відсотках за період невиплати доходу.  Детальніше про це на с. 60 цього номера.


ЯК ШВИДКО ПРИПИНИТИ ПІДПРИЄМНИЦЬКУ «БЕЗДІЯЛЬНІСТЬ», ЩОБ НЕ СПЛАЧУВАТИ ЄСВ

Підприємцю на загальній системі оподаткування, який вирішить припинити свою діяльність, необхідно звернутися із заявою до суб'єкта держреєстрації й окремо – до органу ДФС (для зняття з обліку як платника податків, який отримував доходи від підприємницької діяльності). Потім йому треба буде провести остаточний розрахунок за податками з бюджетом – у строки, передбачені діючим законодавством. Детальніше про це на с. 62 цього номера.

Більше матеріалів  - у номері.

Номер № 102-103 (1667-1668) від 26 грудня 2016 року

Оформіть передплату на видання «БАЛАНС» на I півріччя 2017 року,
щоб отримувати корисні консультації, поради, відповіді на запитання
можна будь-яким зручним для вас способом:
· за номерами (056) 374-86-29, (044) 521-03-95 до редакції;
· написавши на електронну пошту product@balance.ua;
· на сайті www.balance.ua у розділі «Магазин»;
· сплативши рахунок. Просто пройдіть за посиланням, роздрукуйте та оплатіть рахунок.

Скачати рахунок

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!