Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Що приніс Україні мораторій на продаж землі

July 14, 2016

Центр соціально-економічних досліджень "CASE-Україна" підготував інфографіку, в якій показав, чим обернувся для України мораторій на продаж сільськогосподарських земель, який триває в Україні ось уже 25 років.
Адже мораторій на продаж землі, який продовжувався вже сім разів, не тільки робить українську земельну реформу найбільш тривалою у світі, він паралізує ринок.
Найприкріше, що від мораторію страждають не найбагатші верстви населення: 68% земель, або 27,7 млн ​​га, знаходяться у власності селян-пайовиків.
У той же час 1,6 млн власників паїв пенсійного віку, які не мають можливості самостійно обробляти землю, живуть в бідності через неможливість вигідно здати в оренду, продати або закласти власний пай.
Мораторій безпосередньо стосується щонайменше 16% громадян.
Нагадаємо, введений як тимчасовий захід в 2001 році мораторій продовжувався вже 7 разів - в 2004, 2006, 2008, 2010, 2011, 2012 і 2015 роках.
В даний час мораторій діє до набрання чинності законом про обіг земель сільськогосподарського призначення, який повинен був врегулювати анонсований ще 18 січня 2001 "порядок реалізації прав громадян і юридичних осіб на земельну частку (пай)", але навіть при цих умовах - не раніше 1 січня 2017 р.
Отже, законодавство передбачає не скасування мораторію, як зазвичай кажуть, а прийняття рішення про його продовження або непродовження, а також прийняття окремого Закону України про обіг земель сільськогосподарського призначення.

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/CHto-prinyos-Ukraine-moratorij-na-prodazhu-zemli

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!