Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Що зміниться в нарахуванні субсидій з початком опалювального сезону

August 29, 2016

Вже через кілька місяців з початком опалювального сезону отримувати субсидію буде кожен другий українець. Так, в Мінсоцполітики підрахували, що під час опалювального сезону з 15 мільйонів сімей субсидію оформлять 9 мільйонів (зараз 6). На даний момент одержувачі субсидій в середньому покривають 12% від реальної вартості «комуналки», в опалювальний сезон цю суму збільшать до 15%. Скільки ж доведеться платити за послуги ЖКГ українцям, які оформили «знижку» від держави, і кого взагалі можуть позбавити допомоги?

Обов'язковий платіж: чим більший дохід, тим більше доведеться платити

 Коли сім'я отримує субсидію, то вона зобов'язана сплачувати обов'язкову частку платежу, встановлену органом соціального захисту. І це зрозуміло: держава допомагає оплатити житлово-комунальні послуги, а й накладає обов'язок - певну частину цих послуг ви повинні оплачувати.
Коли сім'я отримує субсидію, то вона зобов'язана сплачувати обов'язкову частку платежу, встановлену органом соціального захисту.
Сума обов'язкового платежу залежить від доходу сім'ї та розраховується індивідуально. Наприклад, сім'ї з трьох осіб, яка живе на одну мінімальну зарплату, доведеться заплатити за «комуналку» всього 2,8% від свого доходу (42 гривні). Якщо ця ж сім'я буде жити на дві мінімальні зарплати (3 тисячі гривень), обов'язковий платіж збільшиться до 170 гривень (5,6%).
Однак уже незабаром платити доведеться більше. Так, зараз одержувачі субсидій покривають 12% нарахувань, з початком нового опалювального сезону оплатити доведеться 15%, пояснив міністр соцполітики Андрій Рева. Якщо працездатний член сім'ї офіційно не працює, при розрахунку субсидії, як заявив заступник Міністра соціальної політики Віталій Мущинін, будуть враховувати його дохід в розмірі двох прожиткових мінімумів (на даний момент - 2900 гривень). Раніше для непрацюючого члена сім'ї вважали дохід в розмірі одного прожиткового мінімуму.
Варто відзначити, що субсидія нараховується на соціальну норму споживання, яка залежить від кількості осіб в сім'ї та площі житла. Ті, хто перевищує норму споживання, за «зайві» ресурси повинні платити повну вартість.
Наприклад, для кожної сім'ї субсидія покриває опалення 35,22 квадратних метрів + 13,65 квадратів на кожного прописаного у квартирі людини. Сім'ї з трьох осіб держава компенсує опалення 76,71 квадратних метрів. Після перегляду тарифу на опалення, наприклад, в Києві, на опалення 76,71 квадратних метрів знадобиться 2554 гривень (1,8 Гкал тепла). Сім'ї з трьох осіб в квартирі площею 100 квадратних метрів за опалення 23 квадратів доведеться платити без «знижки».
Згідно з постановою Кабміну, сім'я (з газовою плитою) з трьох осіб за місяць може використовувати 150 Квт/год електроенергії (решта не покриває субсидія). На опалювальний сезон, згідно з нормативом Кабміну, потрібно витрачатимуть не понад 1200 кубометрів газу.
До слова, українцям із середнім достатком субсидія взагалі не передбачена. Так, за даними Держстату, середня зарплата в Україні перевищила 5 тисяч гривень. Сім'я з трьох осіб (дитина і двоє дорослих) в місяць в середньому може отримувати 10 тисяч гривень, як пояснили в Мінсоцполітики, обов'язковий платіж в цьому випадку становитиме 28% від доходу - 4,2 тисячі гривень.

Докладнішу інформацію можна знайти за посиланням: http://hyser.com.ua/

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/CHto-izmenitsya-v-nachislenii-subsidij-s-nachalom-otopitelnogo-sezona

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!