Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Що змінилося у використанні РРО бюджетними установами?

March 16, 2015

З 01.01.15 р. із переліку СГ, яким не потрібно було застосовувати РРО, виключено ті СГ, які надають послуги та проводять розрахунки у своїх касах. Це стосується й бюджетних установ, які таким чином проводили розрахунки за надані послуги.
Проте, чинною залишилася ст. 10 Закону „Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг”. Тому ті бюджетні установи, діяльність яких відповідає Переліку від 23.08.00 р. № 1336 та мають річний (за останні 12 місяців) обсяг проведених розрахункових операцій, що не перевищує граничного розміру – 200 тис. грн. на один СГ або 75 тис. грн. на один структурний (відокремлений) підрозділ (пункт надання послуг), можуть не застосовувати РРО. При цьому вони мають проводити зазначені операції з використанням РК та книг обліку розрахункових операцій.
Наведемо сфери надання послуг, у яких надавачами послуг можуть виступати бюджетні установи та при дотриманні вищенаведених умов не застосовувати РРО:
- надання медичних і ветеринарних послуг на території села;
- надання послуг бібліотеками;
- надання медичних послуг виїзними бригадами та медичне обслуговування вдома у замовника.
Наприклад, бібліотека надає послуги її відвідувачам з оплатою готівкою відповідно до Переліку платних послуг, які можуть надаватися закладами культури, заснованими на державній та комунальній формі власності. Отже, при наданні платних послуг за готівку та здійсненні розрахунків не через касу бібліотека могла не застосовувати РРО, але використовувати РК та КОРО за умови дотримання граничного обсягу розрахункових операцій у сумі 200 тис. грн. на рік. Разом з тим бібліотека мала право не застосовувати РРО при наданні платних послуг незалежно від обсягу операцій, якщо б нею були дотримані вимоги щодо здійснення готівкових розрахунків у касі бібліотеки (якщо така є в наявності).
При перевищенні зазначеного граничного розміру річного обсягу розрахункових операцій СГ зобов’язаний у місячний строк із дати такого перевищення зареєструвати РРО та проводити розрахунки із його застосуванням.
Такі бюджетні установи, а також ті, що надають послуги у сферах, не передбачених Переліком від 23.08.00 р. № 1336, вимушені придбати, зареєструвати та обов’язково використовувати РРО відповідно до вимог чинного законодавства.
Для того щоб правильно вибрати РРО, який дозволено до використання, варто скористатися Державним реєстром реєстраторів розрахункових операцій, затвердженим наказом ДФС від 26.12.14 р. № 399. Зареєструвати РРО слід згідно з Порядком, затвердженим наказом Міндоходів від 28.08.13 р. № 417.
Втішає той факт, що тимчасово, до 1 липня 2015 року, СГ звільняються від санкцій за порушення вимог Закону „Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг” при наданні послуг у разі проведення розрахунків у касах із оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних і засвідчених печаткою в установленому порядку.

Більш докладну консультацію див. у журналі „БАЛАНС-БЮДЖЕТ” від 16.03.15 р. № 11.

Новини за темою:
Чи потрібно єдинникам четвертої групи застосовувати РРО?
Реєструйте РРО до 1 липня – перевірок не буде до 2017 року

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!