Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Що змінилось у декларуванні окремих категорій посадових осіб

March 30, 2017

Внесено змін до деяких законів України щодо особливостей фінансового контролю окремих категорій посадових осіб. Відповідно до змін продовжено до 1 травня 2017 року строк подання щорічної декларації про доходи для осіб, які відповідно до Закону від 14.10.14 р. № 1700-VII «Про запобігання корупції» (далі – Закон № 1700) подають таку декларацію вперше.

Запроваджено такі новації, що стосуються війсьовослужбовців.
Від обов’язку подавати електронну декларацію звільнені:
• курсанти вищих військових навчальних закладів;
• курсанти вищих навчальних закладів, які мають у своєму складі військові інститути;
• факультетів, кафедр та відділень військової підготовки.
На цих військовослужбовців не поширюються інші обмеження та обов’язки, встановлені Законом № 1700.
Також звільнені від обов’язку подавати декларації, у тому числі за будь-який період до 30 березня 2017 року, такі військовослужбовці:
• військовослужбовці військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, військової служби за призовом осіб офіцерського складу;
• військові посадові особи з числа військовослужбовців військової служби за контрактом осіб рядового складу, військової служби за контрактом осіб сержантського і старшинського складу, військовослужбовці молодшого офіцерського складу, військової служби за контрактом осіб офіцерського складу;
• всі інші військовослужбовці за умови, що вони одночасно не обіймають будь-яку іншу посаду, визначену у п. 1, пп. «а» п. 2 ч. 1 ст. 3 Закону № 1700 (тобто одночасно не займають публічні посади).
Усі ці військовослужбовці не притягуються до відповідальності за неподання декларацій за період до 30.03.17 р.

Разом з тим зазначимо, що обов’язок подання декларації зберігається за:
• військовослужбовцями, які проходять військову службу у військових комісаріатах та військовослужбовцями Держприкордонслужби, які проходять службу у підрозділах комплектування Держприкордонслужби;
• військовослужбовцями, які є членами КМУ, іншими керівниками органів виконавчої влади, які не входять до складу КМУ, заступником міністра чи такого керівника, Головою Служби безпеки України, народним депутатом України, депутатом місцевої ради, сільським, селищним, міським головою або є посадовою особою юридичної особи публічного права, або входить до складу наглядової ради державного банку, державного підприємства або державної організації, що має на меті одержання прибутку, або є іншою особою, зазначеною у пп. «а»–«в», «г»–«і» п. 1 чи пп. «а» п. 2 ч. 1 ст. 3 Закону № 1700.

Уведено норму, що дозволяє відтермінування подання декларацій військовослужбовцем за певних умов:
• якщо ця особа виконує завдання в інтересах оборони України під час дії особливого періоду;
• безпосередньо бере участь у веденні воєнних (бойових) дій, у тому числі на території проведення антитерористичної операції;
• направлена до інших держав для участі в міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки у складі національних контингентів або національного персоналу.
За наявності таких умов декларація за звітний рік подається військовослужбовцем, який є суб’єктом декларування, протягом 90 днів з дня прибуття до місця проходження військової служби чи дня закінчення проходження військової служби, яким слід вважати день виключення військовослужбовця зі списків особового складу військової частини.

Закон України від 23.03.17 р. № 1975-VIII набув чинності з 30.03.17 р. («Голос України» від 29.03.17 р. № 57).

Джерело: https://uteka.ua/.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!