Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Чим обернуться для українського бізнесу антиофшорні закони

April 15, 2016

Офшорним компаніям заборонять бути власниками теле-, радіокомпаній, а діючих позбавлять ліцензій.
Юристи неоднозначно оцінили ідею депутатів щодо податкової дискримінації офшорів, викладену в двох нових законопроектах - № 4380 і № 4381: ними вводиться мито на інвестиції в "податкові гавані".
Ідею боротьби з незаконним виведенням коштів за допомогою офшорних компаній можна вітати, якщо її реалізація не принесе шкоди. Проте, аналіз проекту залишає багато питань, а його прийняття потребуватиме внесення змін до кілька десятків нормативно-правових актів. Нечітке законодавче формулювання самого терміна "офшор", в тому числі в двох запропонованих проектах, дозволить знайти лазівки для їх обходу. Йдеться насамперед про те, що режим сприяння іноземним інвестиціям може носити як довгостроковий, так і тимчасовий характер.
Нагадаємо, законопроектом "Про податковий суверенітет України і офшорних компаніях" пропонується для зниження привабливості використання офшорних компаній в країнах, з якими Україна уклала договір про уникнення подвійного оподаткування, запровадити офшорну мито.
Така мито буде застосовуватися до фінансового результату конкретної угоди, одним з учасників якої є або сама офшорна компанія, або резидент, їй підконтрольний. Податкова дискримінація офшорних компаній застосовується в багатьох країнах і є досить ефективною, оскільки втрачається основна ідея використання подібних компаній - мінімізація оподаткування.
Зокрема, законопроект пропонує використовувати правила усунення подвійного оподаткування лише в тому випадку, коли резидент доведе економічну доцільність сплати податку в офшорній зоні. При цьому, процедура доведення залишається не до кінця розкритою, що дозволить контролюючим органам не брати до уваги доводи компанії, яка хоче уникнути подвійного оподаткування податками.
Як результат підприємці будуть реєструвати свої активи в іноземних юрисдикціях, які не підпадатимуть під визначення "офшор".
Докладнішу інформацію можна знайти за посиланням: http://ubr.ua/

Джерело: http://uteka.ua/ua/publication/CHem-obernutsya-dlya-ukrainskogo-biznesa-antiofshornye-zakony.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!