Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Банки «відпрацьовують» фінансові аграрні розписки

March 14, 2016

Банк Agroprosperis уклав першу в Вінницькій області фінансову аграрну розписку.
Про це в ході круглого столу розповів представник банку Володимир Борковець.
«Наш банк оформив першу фінансову розписку у Вінницькій області. Тепер на підставі реальних угод, які ми вже провели, надаємо конкретні пропозиції щодо спрощення, оптимізації процесу оформлення аграрних розписок », - повідомив він.
На думку банкіра, безумовною перевагою фінансових аграрних розписок для сільгоспвиробника є можливість наперед отримати «живі» гроші під заставу майбутнього врожаю. І в цьому полягають кардинальні зміни. Адже на поточний момент банківська модель фінансування агробізнесу прив'язана до застави основних засобів.
Тобто, банки фінансують сільськогосподарських виробників під заставу техніки або оборотних залишків та ін. В результаті аграрне підприємство отримує кошти не в тій кількості, яка йому потрібно, а лише наскільки вистачає твердого застави. Зрозуміло, що малим і середнім сільгоспвиробникам не доводиться сподіватися в такому випадку на достатні кредити.
«Включення майбутнього врожаю в перелік заставного майна дозволяє сільгосппідприємствам отримувати більше фінансових ресурсів, - пояснив Володимир Борковець. - Говорячи простіше, не стільки, скільки тобі дають, а скільки потрібно».
Представник банку також розповів, яким чином працюють з аграрними розписками. «Ми не є поручителями. Ми ідентифікуємо ті земельні ділянки, на яких буде посіяно зерно пшениці або, скажімо, кукурудзи. Гроші видаємо відразу після підписання розписки», - пояснив Володимир Борковець.
Учасники круглого столу наголосили, що на сьогоднішній день механізми такої роботи з аграрними розписками банками ще відпрацьовуються. Разом з тим, представники банківського сектора бачать непогані перспективи у співпраці з сільгоспвиробниками з аграрних розписках - як фінансових, так і товарних.
Представник банку Agroprosperis зазначив, що в його закладі зараз проводиться робота з оформлення ще декількох фінансових розписок в Харківській, Полтавській і Вінницькій областях.

Джерело: http://uteka.ua/ua/publication/anki-otrabatyvayut-finansovye-agrarnye-raspiski.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!