Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Банки хочуть змінювати фіксовану кредитну процентну ставку на свій розсуд

October 24, 2012

Банки мають намір видавати кредити з фіксованою ставкою, яка, втім, може бути замінена плаваючою - збільшена або зменшена - за обумовлених заздалегідь умов, пишеКоммерсантъ-Украина в статті Позичальники відправляться в плавання.

Як йдеться в законопроекті, розробленому Українським кредитно-банківським союзом, прийняття документа може дозволити розморозити довгострокове кредитування, проте і юристи, і банкіри попереджають, що такі новації повністю нівелюють поняття фіксованої ціни кредиту.

Ъ повідомляє, що кредитні установи хочуть домогтися права змінювати на свій розсуд фіксовану кредитну процентну ставку. Зараз це заборонено ст. 1056-1 Цивільного кодексу. Однак Український кредитно-банківський союз (УКБС) передав у Нацбанк законопроект про запровадження нового виду кредитної ставки. Реакції НБУ поки не було. У проекті сказано, що банки, крім фіксованої і плаваючої ставок, зможуть включати в договори фіксовану ставку, яка за певних умов може бути замінена плаваючою.

Генеральний директор УКБС Галина Оліфер пояснює ініціативу асоціації тим, що після кризи банки втратили можливість змінювати фіксовану ставку, хоча так роблять у всьому світі.

"У їх договорах прописуються детальні умови, за яких ставка перестає бути фіксованою і стає плаваючою. Всі вважають, що плаваюча ставка може тільки погіршити умови кредиту для клієнта, але вона може бути цікавою як банку, так і позичальнику", - розповіла вона.

За даними видання, УКБС пропонує зберегти в Цивільному кодексі заборону банкам змінювати фіксовану ставку в односторонньому порядку. Однак вважає за необхідне, щоб сторонам кредитного договору дозволили "визначати випадки, при яких фіксована ставка змінюється і/ або може бути замінена плаваючою".

Зараз плаваюча ставка змінюється у разі різкого підвищення або зниження депозитних ставок. Юристи вважають, що ці поняття суперечать одне одному.

"Така норма закону призведе до неоднакової судової практики з визнання цієї норми договору недійсною. Якщо хочуть допустити односторонню зміну фіксованої ставки, то розумно прибрати фразу про явною недійсність або описати в законі, в якому випадку зміна не вважається односторонньою", - зазначають юристи.

Нагадаємо, раніше Національний банк України посилив вимоги для отримання рефінансування банками.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!