Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Банки стягуватимуть кошти з рахунків платників податків за рішенням ДФС

January 29, 2015

НБУ повідомив, що, тимчасово, до 1 липня 2015 року, у випадках та за умов, визначених Законом від 28.12.14 р. № 71-VIII, стягнення коштів з рахунків платника податків у банках здійснюється за рішенням керівника контролюючого органу без звернення до суду.
На виконання вимог цього Закону банки до 1 липня 2015 року приймають та виконують інкасове доручення (розпорядження) на стягнення податкового боргу, яке оформлене органом ДФС на підставі рішення керівника органу ДФС. У реквізиті "Призначення платежу" такого інкасового доручення (розпорядження) має зазначатися дата видачі та номер рішення керівника органу ДФС. Рішення керівника органу ДФС, на підставі якого оформлено інкасове доручення (розпорядження), банку не подається.
На сьогодні НБУ підготовлено проект відповідних змін до глави 12 Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, яка є регуляторним актом. Найближчим часом цей проект змін буде оприлюднений на сторінках Офіційного інтернет-представництва НБУ.

Лист НБУ від 27.01.15 р. № 25-110/4833.

Нагадуємо: пунктом 32 підрозд. 10 розд. ХХ ПК уведено тимчасовий захід щодо стягнення податковими органами із платників податків суми податкового боргу без рішення суду. Такий захід запроваджується на півроку (на період із 01.01.15 р. по 01.07.15 р.). Борги можна буде стягувати за рахунок готівкових коштів платника податків або ж за рахунок коштів, що перебувають на його рахунках. При цьому рішення про стягнення коштів прирівняно до виконавчого документа, який підлягає негайному виконанню. Порядок здійснення таких стягнень має бути встановлено Кабміном. Проте таку можливість податкових органів щодо стягнення боргів без судового рішення встановлено не для всіх податкових боргів, а в разі виконання відразу декількох умов:
– по-перше, якщо сума боргу перевищує 5 млн грн.;
– по-друге, якщо відсутні зобов’язання держави щодо повернення платнику податків помилково та/або надмірно сплачених ним грошових зобов’язань;
– по-третє, це стосується тих грошових зобов’язань, які платник податків самостійно задекларував у поданій податковій декларації або в уточнюючому розрахунку.

Новини за темою:
Удосконалено Технічний порядок проведення Нацбанком операцій з банками
Особливий режим контролю за діяльністю банків: НБУ може призначати куратора

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!