Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Азаров сподівається на прихильність МВФ і нульову інфляцію

October 24, 2012

Україна очікує відновити співпрацю з МВФ за підсумками місії МВФ, що очікується 26 жовтня - 2 листопада, і розраховує на прискорення економічного зростання у 2013 році порівняно із 2012 роком, заявив прем`єр-міністр Микола Азаров, інформує Reuters.

За його словами, динаміка зростання орієнтованої на експорт економіки України зменшилася на рік парламентських виборів через рецесію у Єврозоні та падіння світового попиту на сталь, склавши за дев`ять місяці 2012 року близько 1%.

"Природно, що Україна відчуває вплив світової економічної кризи. Ми ж експортоорієнтована країна", - заявив Азаров в інтерв`ю Reuters. Однак Азаров не надав порівняльних даних динаміки ВВП за дев`ять місяців минулого року. Так, у 2011 році ВВП України збільшився на 5,2%. Держстат розміщує лише поквартальні дані. За оцінкою Нацбанку зростання ВВП у січні-вересні 2011 року перевищувало 5%.

Голова уряду додав, що висока порівняльна база минулого року, коли країна отримала рекордний урожай, так само є причиною більш низьких показників поточного року. "Але вже наступного року для нас базою порівняння буде 2012 рік. І враховуючи зростання внутрішнього товарообігу, зростання доходів населення, це створить плюс", - заявив Азаров.

"Ми будемо обговорювати з МВФ, що прогноз заклали приблизно 3,5%. На мій погляд, це зростання буде абсолютно реалістичним", - зазначив він, але відмовився назвати прогноз ВВП за підсумками всього 2012 року, сказавши лише, що показник залишиться "позитивним".

Нагадаємо, що у 2009 році ВВП України впав на рекордні 15%, а промислове виробництво на 22% через падіння попиту на метали в умовах глобальної фінансово-економічної кризи та скорочення доступу до ринків капіталу.

Прем`єр також заявив, що уряд очікує підтримки НБУ, який в умовах низької інфляції збирається пом`якшити грошово-кредитну політику для допомоги кредитуванню реального сектора. Так, через жорстку антиінфляційну грошово-кредитну політику, що проводилася від другого півріччя 2011 року, банківська система відчуває дефіцит вільних ресурсів, що призвело до зростання ставок за депозитами до 20% річних і, відповідно, підвищення ставок кредитів.

За словами Азарова, пом`якшення монетарної політики не становить загрози для цінової стабільності на внутрішньому ринку, де від весни спостерігалося щомісячне зменшення індексу споживчих цін. За інформацією Держстату, у вересні в річному вираженні ціни не змінилися, а до попереднього місяця зросли лише на 0,1%.

"Я отримав дані за дві декади жовтня - у нас рівно нуль у жовтні. І я думаю, що ми 10 місяців закінчимо з нульовою інфляцією", - заявив прем`єр, зазначивши, що "ті заходи, на які збирається піти і вже йде Національний банк , нам здаються надзвичайно доцільними. Загрози для стабільності гривні ніякої немає, і можна йти на такі заходи".

За його словами, пом`якшення грошово-кредитної політики НБУ також не призведе до порушення критеріїв програми співпраці з МВФ. "Мені здається, що є перспектива продовження нашої співпраці. Ми налаштовані домовитися", - заявив прем`єр.

Основний кредитор України на початку 2011 року заморозив програму stand-by, після того як влада відмовилася підвищувати тарифи на газ для населення для скорочення дефіциту держбюджету. Програма була схвалена у 2010 році на загальну суму приблизно $ 15,5 мільярда, але країні вдалося отримати тільки два транші на суму трохи більше $ 3 мільярдів.

Азаров висловив переконання, що влада не буде підвищувати тарифи, однак розраховує домовитися з МВФ. "Всі основні монетарні та кількісні показники, які ставилися у програмі, все виконуються, це створює позитивний фон для наших переговорів про продовження програми", - заявив прем`єр.

Нагадаємо, що раніше прем`єр Микола Азаров заявляв, що темпи зростання валового внутрішнього продукту України за січень-серпень 2012 року загальмувалися порівняно з тим же періодом у 2011 році до 1,5%.

Як повідомлялося, раніше в Адміністрації Президента змінили прогноз рівня інфляції у 2012 році - замість раніше прогнозованих 7,9% очікується інфляція у 5-6%.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!