Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Олександр Шлапак: «Сертифікацією бухгалтерів займеться Мінфін»

July 17, 2014

[p1551]
Олександр Шлапак:
«Обов’язкова сертифікація для бухгалтерів не передбачена» 

Напередодні Дня бухгалтера урядовці підготували нам «сюрприз». Розпочали роботу над внесенням змін до Податкового кодексу та підготували декілька законопроектів, які передбачають оподаткування доходів від капіталу, зміни щодо уточнення податкових зобов`язань з податку на прибуток підприємств та ПДВ (під час застосування податкового компромісу). У разі втілення цих ідей у життя платників податків можуть звільнити від фінансової, адміністративної та кримінальної відповідальності за вчасно не задекларовані зобов’язання з ПДВ та податку на прибуток (за будь-які періоди до 1 січня 2014 року). Але за умови надання уточнюючих розрахунків і сплати 15 % недоплачених податкових зобов’язань (решта 85 % вважатимуться погашеними). Про ці та інші новації читайте в ексклюзивному інтерв’ю міністра фінансів України Олександра Шлапака

 

— Олександре Віталійовичу, як проходить робота щодо внесення змін до Податкового кодексу?

— За наказом Мінекономіки від 08.05.2014 № 534  створена робоча група з питань підготовки нової редакції Податкового кодексу. До неї увійшли представники центральних органів виконавчої влади, громадських організацій, галузевих асоціацій та міжнародних аудиторських компаній. Наразі обговорюють пропозиції щодо удосконалення податкового законодавства, у тому числі у контексті реформування органів місцевого самоврядування. Зокрема, щодо стимулювання економічного розвитку регіонів (шляхом спрямування частини загальнодержавних податків і зборів до місцевих бюджетів), впливу податкового законодавства на економічний, соціальний та інвестиційний розвиток країни.

Мінекономрозвитку доручено підготувати проект Концепції реформування податкової системи. А Мінфін створив дев’ять робочих груп за відповідними напрямами: «Адміністрування податків і зборів», «Податок на прибуток підприємств», «Податок на доходи фізичних осіб», «Податок на додану вартість», «Акцизний податок», «Рентні платежі», «Місцеві податки і збори», «Спеціальні режими оподаткування» та «Оподаткування аграрного сектору». Робочі групи напрацьовують перелік проблемних питань, що входять у сферу повноважень Мінфіну в частині формування та забезпечення реалізації державної фінансової, бюджетної, податкової та митної політики.

— Чи планує Міністерство фінансів, як головний методолог бухобліку, спростити систему звітності?

— Враховуючи тенденцію розвитку малого підприємництва Законом про бухоблік передбачена спрощена фінансова звітність для суб’єктів малого підприємництва (у складі балансу та звіту про фінансові результати). Юридичні особи, які відповідають критеріям, визначеним у пункті 154.6 Податкового кодексу, або належать до суб’єктів мікропідприємництва, подають лише річну фінансову звітність, передбачену для суб’єктів малого підприємництва (згідно з постановою КМУ від 28.02.2000 № 419 «Про затвердження Порядку подання фінансової звітності»).

Також урядовою постановою від 07.11.2013 № 820 затверджено заходи щодо застосування міжнародних стандартів фінансової звітності: запровадження для суб’єктів малого підприємництва спрощеного порядку ведення обліку активів, зобов’язань, власного капіталу та розрахунку фінансових результатів.

Надалі Мінфін продовжуватиме роботу щодо спрощення ведення бухобліку і складання фінзвітності суб’єктами малого підприємництва.

— Хотілося б почути і Вашу позицію щодо сертифікації бухгалтерів. Чи має вона стати обов’язковою? Хто з боку держави контролюватиме цей процес?

— Одним із заходів щодо впровадження міжнародних стандартів фінансової звітності (МСФЗ) передбачено розроблення і запровадження єдиної національної програми професійної сертифікації бухгалтерів для підтвердження ними знань міжнародних стандартів і забезпечення визнання зазначеної програми на національному та міжнародному рівнях. Сертифікацією бухгалтерів займеться Мінфін спільно з професійними організаціями бухгалтерів. А поки що обов`язкова сертифікація для бухгалтерів не передбачена.

— Стосовно аудиту: він має бути обов’язковим, із певною відповідальністю аудиторських фірм за рекомендації, надані підприємствам?

— Обов’язковий аудит та відповідальність аудиторських фірм уже передбачені Законом «Про аудиторську діяльність». Це стосується підтвердження достовірності та повноти річної фінансової звітності та консолідованої фінансової звітності ВАТ, підприємств — емітентів облігацій, професійних учасників ринку цінних паперів, фінансових установ та інших суб`єктів господарювання. Перевірки фінансового стану засновників банків, підприємств з іноземними інвестиціями, страхових і холдингових компаній, довірчих товариств та інших фінансових посередників, емітентів цінних паперів та похідних (деривативів). А також проведення аудиту при отриманні ліцензії на здійснення професійної діяльності на ринку цінних паперів. За неналежне виконання своїх зобов`язань аудитор несе майнову та іншу цивільно-правову відповідальність відповідно до договору та закону.

— Чи всі підприємства комерційної та бюджетної сфери переходитимуть на МСФЗ? Якщо так, то які плани щодо строків такого переходу?

— Відповідно до згаданої урядової постанови № 419 фінансову звітність та консолідовану фінансову звітність за МСФЗ складають публічні акціонерні товариства, банки, страховики, а також підприємства, які провадять господарську діяльність з надання фінансових послуг, недержавного пенсійного забезпечення, допоміжну діяльність у сфері фінансових послуг і страхування, діяльність з управління активами тощо.

Інші підприємства самостійно визначають доцільність застосування міжнародних стандартів для складання фінансової звітності та консолідованої фінансової звітності.

У найближчій перспективі не передбачено розширення сфери обов’язкового застосування МСФЗ.

— В Україні є День бухгалтера, а чому немає Дня економіста? Наша редакційна пошта свідчить про те, що пора започатковувати ще одне свято. А як на це дивиться Міністерство фінансів України?

— Питання щодо встановлення Дня економіста Мінфіном не розглядалось. У разі надходження відповідних пропозицій від зацікавлених сторін відповідне рішення буде прийнято в установленому порядку.

— Що Ви побажаєте нашим читачам у день їх професійного свята?

— Хочу подякувати за сумлінну та нелегку працю, яка є запорукою стабільного соціально-економічного розвитку. Адже професійно підготовлена фінансова звітність дає можливість приймати виважені управлінські рішення, що є незамінною складовою ефективного господарювання. Бажаю вам і вашим родинам міцного здоров’я, професійних здобутків, добробуту, стабільності, миру та злагоди.

 

Редактор журналу "Аналітика і практика" Валентин Ковальський
[p1552] 

 

из

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!