Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Агро-новини від 28.05.16 р.

May 30, 2016

Гречку продають учетверо дорожче, ніж закуповують у фермерів.
Фермери заявляють, що оптовики купують у них гречку майже за безцінь.
Ціна на гречку продовжує бити рекорди. Незважаючи на те, що її вартістю зацікавився вже і Антимонопольний комітет України (АМКУ). І навіть пригрозив штрафом, якщо доведуть змову учасників ринку. Але вже сьогодні вартість крупи на деяких ринках досягла позначки у 50 грн.
«Покупець знайшов мене сам, бо я три роки тому здавав йому зерно. І після того, як змолотив гречку, вони взяли її за 12 грн/кг», — зазначив фермер із Львівщини Василь Пилипець.
Тобто, по дорозі від фермера до покупця гречка дорожчає у 3-4 рази. Хоча це ж соціальний продукт, і гранична надбавка не може становити 15%. Антимонопольний комітет обіцяв пошукати, на якому етапі крупа зробила круте піке.
«У комітеті триває розслідування за ознаками вчинення виробниками крупи гречаної антиконкурентних узгоджених дій (ч. 3 ст. 6 Закону «Про захист економічної конкуренції»), відкрите за фактом стрімкого і економічно необґрунтованого збільшення оптово-відпускних цін», - відзначили у прес-службі АМКУ.
А ось аграрні експерти аномалії не бачать. Тому у минулому році посіяли і зібрали гречки менше, ніж споживаємо. І запаси на нулі.
У першу чергу, це скорочення посівних площ, це зменшення врожайності, у переробних підприємств закінчуються залишки, вони на рівні 35% від торішніх запасів.
Тому прогнозують також збільшення ціни.

У США побили рекорд з органічного виробництва.
У Сполучених Штатах Америки органічне сільське господарство, яке швико розвивається, встановило рекорд з виробництва продукції — $43,3 млрд.
Частка органічних продуктів харчування у загальному обсязі виробленого продовольства досягла 5 %.
Збільшення попиту на органічну сільгосппродукцію відбулося завдяки зростанню інвестицій в інфраструктуру, більш широкого інформування споживачів, розширення доступу до цієї продукції у найбільших підприємствах роздрібної торгівлі. Крім того, деякі виробники органічної продукції створили власні логістичні ланцюжки, щоб забезпечити надійність поставок продукції споживачам.
Проте труднощі з постачанням органічної продукції від виробника до споживача все ще існують. Галузь виграє від відведення більшої кількості земель під органічні культури, від розробки програм, які допоможуть фермерам перейти на виробництво органічної сільгосппродукції, і від стимулювання створення нових органічних ферм.

Докладніше дивись за посиланням: http://teren.in.ua/article/ahronovyny_28_travnya.

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Agro-novosti-10.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!