Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Визначено правила арбітражного (експертного) визначення якості насіння і садивного матеріалу

August 22, 2017

Кабмін прийняв постанову від 19.08.17 р. № 615 «Про затвердження Порядку арбітражного (експертного) визначення якості насіння і садивного матеріалу та Порядку оформлення заяв для проведення арбітражного (експертного) визначення якості насіння і садивного матеріалу».

Перший порядок визначає процедуру арбітражного (експертного) визначення посівних якостей насіння та товарних якостей садивного матеріалу. Згідно з ним арбітражне визначення проводиться територіальним органом Держпродспоживслужби за заявою фізичної особи підприємця або юридичної особи.

Арбітражному визначенню підлягає придбане насіння або садивний матеріал за наявності сертифіката, що засвідчує посівні якості насіння, або сертифіката, що засвідчує товарні якості садивного матеріалу, документа за результатами аналізу насіння або садивного матеріалу, виданого заявнику, у разі розбіжності показників якості насіння або садивного матеріалу на величину, що перевищує допустимі відхилення.

Другий порядок визначає процедуру оформлення заяв фізособою-підприємцем або юрособою для проведення арбітражного (експертного) визначення посівних якостей придбаного насіння або товарних якостей придбаного садивного матеріалу. Ним установлено, що в разі невпевненості у відповідності показників посівних якостей придбаного насіння або товарних якостей придбаного садивного матеріалу показникам, зазначеним у сертифікаті, що засвідчує посівні якості насіння, або в сертифікаті, що засвідчує товарні якості садивного матеріалу, заявник не пізніше 10 календарних днів із дня придбання звертається до аудитора із сертифікації (агронома-інспектора) органу із сертифікації щодо відбору проби з метою перевірки посівних якостей придбаного насіння або товарних якостей придбаного садивного матеріалу та надає копію сертифіката.

Аудитор відбирає пробу та разом з актом відбору проби передає органу з оцінки відповідності для визначення якості насіння або садивного матеріалу. У разі розбіжності між показниками, зазначеними в сертифікаті та документі щодо результату аналізу насіння, на величину, що перевищує допустимі відхилення, зазначені в додатках S, W, Z до ДСТУ 4138-2002 «Насіння сільськогосподарських культур. Методи визначення якості», насіння підлягає арбітражному визначенню, про що аудитор із сертифікації (агроном-інспектор) повідомляє заявнику. Для проведення арбітражного (експертного) визначення заявник подає до територіального органу Держпродспоживслужби заяву не пізніше 10 календарних днів із дня отримання ним результатів аналізу.

Джерело: https://uteka.ua/ua/publication/Opredeleny-pravila-arbitrazhnogo-ekspertnogo-opredelenie-kachestva-semyan-i-posadochnogo-materiala

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!