Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Давальницька сировина нерезидента: особливості оподаткування операцій з експорту ГП

August 1, 2014

Щодо оподаткування ПДВ
За операцією з вивезення підакцизної готової продукції, виробленої із давальницької сировини нерезидента (далі – ГП) за межі митної території України у митному режимі експорту (у тому числі реекспорту), податкові зобов`язання з ПДВ визначаються на дату фактичного здійснення такого вивезення, тобто на дату оформлення митної декларації контролюючим органом.
Вивезення ГП за межі митної території України у митному режимі експорту (у тому числі реекспорту) із залученням комісіонера не впливає на порядок визначення податкових зобов`язань з ПДВ.
Враховуючи викладене, право на застосування нульової ставки ПДВ має виключно продавець продукції, що вивозиться за межі митної території України (експортується) - її власник (комітент).
Щодо оподаткування акцизним податком
Виробник ГП може скористатися пільгою з акцизного податку за умови, що саме він є експортером (відправником) замовнику ГП, виготовленої з давальницької сировини, та на дату подання ним декларації з акцизного податку за звітний період в нього наявна належним чином оформлена митна декларація, що засвідчує факт вивезення за межі митної території України такої продукції.
Щодо оформлення митних декларацій
Питання, пов`язані із застосуванням митних декларацій, регламентуються Положенням про митні декларації та Порядком заповнення митних декларацій на бланку єдиного адміністративного документа.
Так, у графі 2 "Відправник/Експортер" та графі 9 "Особа, відповідальна за фінансове регулювання" митної декларації зазначаються відомості про експортера.
У випадку залучення комісіонера до постачання ГП нерезиденту (зовнішньоекономічний договір про переробку сировини та договір комісії, укладений між резидентами України) у графі 2 "Відправник/Експортер" митної декларації зазначаються відомості про експортера, у графі 9 "Особа, відповідальна за фінансове регулювання" - відомості про комісіонера і робиться запис "Див. доп.", а у доповненні наводяться відомості про комітента.

Лист Міндоходів від 08.07.14 р. № 12600/9/99-99-19-03-02-15.

Додатково див. спецвипуск "БАЛАНС" № 62 «Переробка давальницької сировини: працюємо з резидентами і нерезидентами».

Новини за темою:
Чи може єдинник займатися переробкою давальницької сировини?

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!