Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Вихідна допомога призванному на військову службу: виплачувати чи ні?

June 16, 2014

Одним із видів військової служби є строкова військова служба. Для її проходження громадянин звільняється з роботи і йому гарантується виплата вихідної допомоги в розмірі двох мінімальних заробітних плат.

Керівник установи вправі самостійно прийняти рішення про виплату допомоги в розмірі двох мінімальних заробітних плат працівникам, які звільняються для подальшого проходження ними строкової військової служби або ж направляються на альтернативну службу, навіть без наявності затвердженого Кабміном порядку її надання.

Усі видатки повинні здійснюватися бюджетним закладом, установою в межах кошторисних призначень. Якщо працівників призивають на строкову військову службу і їм належить виплата вихідної допомоги, але в розрахунку до кошторису установи таку виплату не передбачено, то керівникові закладу необхідно переглянути встановлені іншим працівникам розміри стимулюючих виплат із заробітної плати (доплат, надбавок, премій) таким чином, щоб забезпечити виплату допомоги призовникам.

Щоб запобігти істотної зміни умов оплати праці й відповідного попередження про це заздалегідь працівників, радимо виплачувати вихідну допомогу за рахунок того «резерву» коштів, що формується для виплати премії, тим паче що премія виплачується, як правило, за рахунок економії фонду оплати праці.

Може статися так, що через невиплату вихідної допомоги призвані на строкову службу працівники звернуться до суду, і він задовольнить їх вимоги. Якщо рішення про виплату допомоги керівником не приймається, то необхідно знати: при невиконанні рішень суду в добровільному порядку органами Казначейства на підставі виконавчих документів приймається рішення про стягнення коштів.

Законодавчих підстав для виплати вихідної (чи грошової) допомоги особам, призваним на військові навчальні збори, немає, насамперед тому що не відбувається звільнення особи за п. 3 ст. 36 КЗпП, та й норми ст. 44 КЗпП надання будь-якої допомоги в такому разі не передбачають.

У період після набуття чинності Указу Президента «Про часткову мобілізацію» починаючи з 18.04.14 р. до 01.04.14 р. призвані за мобілізацією особи звільнялись з роботи за п. 3 ст. 36 КЗпП. Проте вже тоді вихідна допомога в розмірі двох мінімальних заробітних плат цим особам не повинна була виплачуватись через неконституційність раніше встановленої норми про її виплату.

 

Більш докладну консультацію див. в журналі „БАЛАНС-БЮДЖЕТ” від 16.06.14 р. № 24.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!