Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Військовий збір: відповіді на актуальні запитання

August 8, 2014

З 03 серпня 2014 року набрав чинності Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України» (далі – Закон), яким тимчасово до 1 січня 2015 року запроваджено військовий збір.

Чи підлягають оподаткуванню доходи, нараховані до 03.08.14 р., а виплачені після 03.08.14 р.?
Статтею 58 Конституції України визначено, що закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом’якшують або скасовують відповідальність особи.
Таким чином, оскільки Закон набрав чинності з 03.08.14 р. і податковий агент зобов’язаний при нарахуванні доходів утримати військовий збір, доходи, нараховані до 03.08.14 р., але виплачені після 03.08.14 р., не підлягають оподаткуванню збором.

Що є об’єктом оподаткування?
Об’єктом оподаткування військовим збором є доходи у формі зарплати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв’язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами; виграшу в державну та недержавну грошову лотерею, виграшу гравця (учасника), отриманого від організатора азартної гри.

Які доходи за цивільно-правовими договорами підлягають оподаткуванню?
Оподаткуванню військовим збором підлягають доходи, отримані за цивільно-правовими договорами, які належать до фонду оплати праці.

З якої суми утримується?
Оподаткуванню військовим збором підлягають доходи без вирахування сум ПДФО, ЄСВ, страхових внесків до Накопичувального фонду, у випадках, передбачених Законом, тощо.

Які особи є відповідальними за утримання (нарахування) та сплату (перерахування)?
Відповідальними за утримання (нарахування) та сплату (перерахування) військового збору до бюджету є особи, визначені у ст. 171 ПК.

Як здійснюється нарахування, утримання та сплата (перерахування)?
Нарахування, утримання та сплата (перерахування) збору до бюджету здійснюється у порядку, встановленому ст. 168 ПК для ПДФО за ставкою 1,5 % від об’єкта оподаткування.

За матеріалами Загальнодоступного інформаційно-довідкового ресурсу (розділ 132.02).

Новини за темою:
Відкрито бюджетні рахунки для зарахування військового збору
Військовий збір не стягується з доходів ФОП
З 03.08.14 р. діє Закон про внесення змін до ПК та встановлення 1,5 %-вого військового збору

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!