Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Увага! Подаємо новий звіт в центр зайнятості

January 20, 2014

З цієї статті ви дізнаєтеся:
- як роботодавцю самостійно розрахувати квоту з працевлаштування громадян, які мають додаткові гарантії у працевлаштуванні;
- як правильно заповнити звіт (інформацію) про зайнятість таких громадян.
Що можна зробити на практиці: не відмовляти в прийомі на роботу в межах встановленої квоти громадянам, яких направляє до вас центр зайнятості. Це дозволить роботодавцю уникнути застосування фінансових санкцій, передбачених ст. 53 Закону України від 05.07.12 р. № 5067-VI.
Про обов`язки роботодавців у сфері зайнятості (з урахуванням неточностей формулювань) і про те, кому надаються гарантії при працевлаштуванні, Ви можете прочитати у фрагменті статті, який, враховуючи актуальність і важливість теми, розміщений на сайті.
Зупинимося на ще одному «підводному камені» звіту.
Незважаючи на видиму простоту, заповнити форму не так вже й просто, оскільки сам звіт містить кілька суперечливих реквізитів.
Отже, основний показник звіту - середньооблікова чисельність штатних працівників за календарний рік, від якої і розраховується 5 %-ва квота (рядок 01 звіту). При цьому в Порядку, затвердженому наказом Мінсоцполітики від 16.05.13 р. № 271 прописано, що в рядку 01 звіту вказується середньооблікова чисельність штатних працівників за календарний рік, що передує звітному. Виходить, що при заповненні звіту за 2013 треба розраховувати чисельність за 2012 рік. У той же час в рядку 02 необхідно вказати, скільки працівників з кількості, зазначеного у рядку 01, мають додаткові гарантії при працевлаштуванні і працювали на підприємстві на умовах повної зайнятості протягом звітного року. На нашу думку, в рядку 01 повинна вказуватися середньооблікова чисельність штатних працівників за звітний рік. Середньооблікова чисельність штатних працівників за рік розраховується за Інструкцією, затвердженою наказом Держкомстату від 28.09.05 р. № 286. При цьому враховуються всі особи, які працюють за трудовим договором (в т. ч. надомники, з неповним режимом роботи, що знаходяться у відпустці, на лікарняному). Працівники, яким встановлено неповний робочий день або робочий тиждень, враховуються як цілі одиниці, включаючи неробочі дні тижня (обумовлені при встановленні неповного режиму).

Детальні рекомендації щодо заповнення зазначеного звіту і подальшого контролю відповідних показників, а також приклад заповненої форми див. в журналі «БАЛАНС» від 20.01.14 р. № 6.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!