Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

У минулорічній декларації з податку на прибуток занижено витрати: як виправити помилку?

October 27, 2014

Підприємство, щоб не показувати збитки, не відобразило в декларації з податку на прибуток за 2013 рік частину витрат (на оренду, на обов`язкове отримання сертифіката тощо). Чи можна такі минулорічні витрати врахувати в декларації за 2014 рік без подання уточнюючого розрахунку (далі – УР) та додатка ВП?

Нагадаємо, що ПК передбачає два варіанти виправлення помилок:

Варіант 1 (п. 50.1 ПК) можна назвати універсальним, оскільки він призначений для виправлення помилок за всіма обов`язковими платежами, порядок адміністрування яких входить до компетенції контролюючих органів. Згідно із цим варіантом зараз виправити помилку ваше підприємство може двома способами:

- або подавши УР за формою декларації;

- або зазначивши уточнені показники у складі поточної декларації за будь-який наступний податковий період. Для цього передбачено спеціальний додаток ВП до декларації, у якому й виправляються помилки, допущені в попередніх періодах.

Причому так виправляються будь-які помилки – і ті, які призвели до переплати, і ті, які призвели до недоплати.

Варіант 2 (розд. ІІІ «Податок на прибуток підприємств» ПК) може застосовуватися лише платниками податку на прибуток. Так, невраховані витрати:

- минулих років – відносяться на інші витрати (рядок 06.4.43 додатка ІВ до декларації);

- звітного року – включаються до витрат конкретного виду (собівартість реалізованих товарів, робіт, послуг, адміністративні витрати тощо). Зазначимо, що ця частина норми працює тільки для тих платників податків, які звітують щоквартально.

Додамо, що невраховані доходи минулих років відображаються у складі інших доходів.

Таким чином, згідно з варіантом 2 можна виправити минулорічні помилки, пов`язані:

- із заниженням витрат (тобто показати витрати, не враховані в минулих періодах);

- одночасним заниженням доходів і витрат в одному звітному періоді.

При цьому головне, щоб дотримувалася така умова: у результаті виправлення помилок у підприємства не має виникнути недоплата.

Чому? Тому що в разі виникнення недоплати виправляти помилки можна лише згідно з варіантом 1, тобто за правилами п. 50.1 ПК. Підприємство, яке не виконує вимог цього пункту, як мінімум, «заробить» штраф (у розмірі 5 % суми самостійно виявленої недоплати), та пеню.

Зверніть увагу: помилки, пов`язані тільки із заниженням доходів, пп. 135.5.12 ПК формально дозволяє виправляти. Але цього робити не слід. Адже такі помилки призводять до виникнення недоплати. Тому їх можна виправляти лише за допомогою варіанта 1.

Також тільки за допомогою варіанта 1 можна виправити помилки, пов`язані із завищенням витрат або завищенням доходів у минулому звітному періоді. Пояснимо чому:

- завищення витрат призводить до недоплати, до того ж варіант 2 призначений для виправлення помилок, пов`язаних тільки із заниженням витрат;

- завищення доходу хоча й не призводить до недоплати, але варіант 2 дозволяє виправляти лише помилки, пов`язані із заниженням доходів.

Більш докладну консультацію див. у журналі „БАЛАНС” від 27.10.14 р. № 88-89.

 

Новини за темою:

Коригуємо авансові внески з податку на прибуток в уточнюючому розрахунку

Коли сплачувати штраф при поданні уточнюючого розрахунку?

Подати уточнюючу звітність можна до початку планової перевірки

Уточнюючий розрахунок за формою 1ДФ: порядок заповнення

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!