Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Удосконалений порядок індексації грошових доходів населення

February 11, 2014

Внесено зміни до Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.03 р. № 1078.
Зокрема, уточнено види доходів, які не підлягають індексації. Тепер до них належать виплати, які обчислюються із середньої заробітної плати (оплата за час відпустки, лікарняні, відрядження). Окрім того, змінено й механізм нарахування сум індексації у випадку, якщо працівник працює неповний робочий час — сума індексації має виплачуватися пропорційно відпрацьованим дням.
Разом з тим, уточнено механізм нарахування сум індексації в разі підвищення заробітної плати в окремих випадках. Так, місяць, в якому відбувається підвищення грошових доходів працівників у зв’язку із розширенням зони обслуговування, збільшенням обсягу робіт, суміщенням професій (посад), виконанням обов’язків тимчасово відсутнього працівника, оплатою за роботу за сумісництвом на одному підприємстві, в установі, організації, а також за рахунок збільшення розміру премії, не вважається базовим під час обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації (у разі, коли не відбувається підвищення тарифної ставки (окладу).
Також Порядок доповнено нормою, відповідно до якої для працівників, які використали відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та відпустку без збереження заробітної плати, передбачені законодавством про відпустки, під час визначення базового місяця для проведення індексації зберігаються такі самі умови нарахування сум індексації, як і в інших працівників, які займають аналогічні посади.

Постанова КМУ від 29.01.14 р. № 36 набуде чинності з дня опублікування.

Нагадуємо, що індексація проводиться у випадку, коли індекс інфляції перевищує поріг індексації 101%; об’єктами індексації є: заробітна плата, грошове забезпечення, пенсії, стипендії, страхові виплати; індексація доходів нараховується індивідуально громадянину у період між підвищенням його грошового доходу.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!