Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Субсидії на житлово-комунальні послуги по-новому

March 13, 2015

Змінюється процедура оформлення субсидій. Набрання чинності Постановою «Про вдосконалення порядку надання житлових субсидій» передбачається з 01.05.15 р., проте до 1 квітня цього року разом із квитанціями громадяни повинні отримати бланки спрощеної заяви і декларації, відомості в яких можуть бути підставами для призначення субсидії.
Розрахунок обов’язкового платежу
Дана сума для кожної сім’ї визначається індивідуально і залежить від сукупного сімейного доходу (відомості зазначаються у декларації та підтверджуються Фіскальною службою). Розмір обов’язкової частки плати за житлово-комунальні послуги можна визначити самостійно:
1) обчислюється середньомісячний сукупний дохід сім’ї за попередні 6 місяців;
2) визначається середньомісячний дохід на одну особу;
3) дохід на одну особу ділиться на розмір прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць (1176 грн.).
4) отриманий результат ділиться на 2, а потім множиться на 15 % (за базовий варіант взяли обов’язкову плату за житлово-комунальні послуги у розмірі 15 % доходу родини при доході на одного члена сім’ї на рівні двох прожиткових мінімумів) і таким чином визначається відсоток обов’язкової плати за житлово-комунальні послуги;
5) Розмір субсидії дорівнює різниці між розміром плати за житлово-комунальні послуги і розміром обов’язкового платежу домогосподарства.
Наприклад
Сім’я складається з 4 оcіб. Сукупний сімейний дохід за 6 місяців - 20000 грн. Середньомісячний сукупний дохід на сім’ю 3333 грн.
1) середньомісячний дохід на одну особу (20000 грн./6 міс./4 особи = 833 грн.);
2) визначаємо відсоток обов’язкового платежу (833 грн./1176 грн./2*15 %= 5,3 %);
3) визначаємо обов’язковий платіж (3333 грн.*5,3 %=176 грн.).
Отже, чим вищий дохід сім’ї, тим більша сума обов’язкового платежу і менша вірогідність отримання допомоги від держави. Обов’язковий платіж визначається на основі даних, які людина особисто зазначає в декларації. Що стосується розміру плати за житлово-комунальні послуги у межах норм споживання, то він теж встановлюється індивідуально на кожну сім’ю. При його вирахуванні використовуються соціальні норми житла, виходячи з 13,65 кв. метра загальної площі на одну людину і додатково 35,22 кв. метра на сім’ю та соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами, наведеними нижче.

За матеріалами газети «Голос України».

из

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!