Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Шини на колесах та в запасі: зрозумілий підхід до обліку спростить ситуацію

June 20, 2014

Автомобільні шини відносяться до запасів, і для їх обліку згідно з Планом рахунків бухгалтерського обліку та Порядком їх застосування, використовується субрахунок 238 «Запасні частини до транспортних засобів, машин і обладнання».

Під час первісного придбання установою автомобіля, як і будь-якого іншого обладнання, що використовується в діяльності установи, його складові (для автомобіля це шини, двигун, акумулятор, радіатор тощо) окремо з виділенням їх вартості не обліковуються, а формують усі разом загальну вартість автомобіля (з відображенням її на субрахунку 105) або іншого обладнання. Тому вартість шини, що знімається з автомобіля для заміни або списання (після вироблення свого ресурсу), не може бути визначена, а це внеможливлює відображення самої операції з демонтажу шини (як при її списанні, так і при сезонній заміні) на будь-яких субрахунках, призначених для обліку запасних частин.

Звернємо увагу ще й на таке. Відповідно до п. 3.19 Положення про технічне обслуговування і ремонт дорожніх транспортних засобів автомобільного транспорту, операції із заміни на автомобілі шин не належать до реконструкції, модернізації, технічного переозброєння та інших видів поліпшення авто. Тобто вони є однією зі складових технічного обслуговування. Тому вартість робіт із сезонної заміни шин чи встановлення нових замість непридатних до експлуатації належить до витрат поточного періоду. Такі витрати обліковуються на тому самому рахунку, що й інші витрати на обслуговування автомобіля, і не відносяться на збільшення вартості транспортного засобу. Також до витрат поточного періоду включається оплата послуг із балансування шин, яке варто здійснювати для того, щоб шини зношувалися рівномірно та служили, скільки належить, відповідно до Експлуатаційних норм.

При заміні зимових шин на літні або навпаки перш за все здійснюється видача їх зі складу. Часто роботою із заміни шин займається безпосередньо водій. Однак оскільки водій не є матеріально відповідальною особою, то передачу шин від нього матеріально відповідальній особі та навпаки недоцільно оформлювати накладними – краще зафіксувати таку передачу в акті про встановлення (заміну) автомобільних шин. Акт про заміну шин складається в довільній формі (див. зразок у кінці консультації) та підписується членами комісії. Зазначимо, що така комісія створюється за наказом керівника або одноразово, або на постійно діючій (протягом року) основі. Постійна комісія створюється для проведення аналогічних дій при надходженні на склад запчастин після налагодження роботи будь-якого обладнання.

 

Більш детальну консультацію, а також нюанси документального оформлення та обліку шин у разі їх сезонної заміни та списання див. в журналі «БАЛАНС-БЮДЖЕТ» № 25 від 23.06.14 р.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!