Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Розмір орендної плати та порядок внесення змін до договору оренди. Порада від експерта редакції

July 10, 2014

Зміни до Податкового кодексу (далі – ПК), унесені Законом від 27.03.14 р. № 1166-VII, негативно вплинули на фінансовий стан сільгосппідприємств, оскільки спричинили значне збільшення витрат.

Зокрема, Законом № 1166 було внесено зміни до пп. 288.5.1 ПК, унаслідок чого суттєво збільшився розмір орендної плати за земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності. З 01.04.14 р. орендна плата за ці земельні ділянки становитиме не менше 3 % від їх нормативної грошової оцінки. Це суттєво збільшило розмір орендної плати, зокрема, за земельні ділянки сільськогосподарського призначення, надані для потреб сільськогосподарського виробництва. До 01.04.14 р. мінімальний розмір орендної плати за такі земельні ділянки становив лише 3 % від земельного податку (який дорівнював 1 % від нормативно грошової оцінки).

Податкові органи на місцях дуже швидко зреагували на такі зміни в законодавстві і в усній формі наполягають на тому, аби сільгосппідприємства подали уточнюючі розрахунки з орендної плати та збільшили податкові зобов’язання з цього платежу. Проте вважаємо, що сільгосппідприємствам не потрібно поспішати з цим.

Проаналізувавши законодавчі норми, можна дійти висновку, що розмір орендної плати визначається сторонами в договорі й «автоматично» не змінюється. Договір оренди землі є цивільно-правовим, а отже, йому притаманні такі ознаки, як свобода договору, обов’язковість його виконання сторонами тощо. Тому у сільгосппідприємства-орендаря немає підстав для збільшення розміру орендної плати, поки не будуть унесені відповідні зміни до договору оренди земельної ділянки. А відповідно немає й підстав для уточнення податкових зобов’язань з орендної плати.

У зв’язку із внесенням змін до ПК орендодавці земель державної та комунальної власності аналізують договори оренди таких земель та в необхідних випадках обов’язково надсилатимуть пропозиції щодо збільшення розміру орендної плати. Після отримання від орендодавця листа та проекту додаткової угоди щодо внесення змін до договору оренди земельної ділянки сільгосппідприємство-орендар може:

– або підписати додаткову угоду про збільшення розміру орендної плати;

– або направити орендодавцю лист-заперечення про непогодження з новими умовами оренди та із проханням установити менший відсоток від нормативної грошової оцінки;

– або направити листа про непогодження з новими умовами оренди та клопотати про поділ орендованої земельної ділянки;

– або ініціювати розірвання договору оренди.

Детальну консультацію із цього питання буде опубліковано в «БАЛАНС-АГРО», 2014, № 26. У ній будуть розглянуто дії, які необхідно вчинити орендодавцю для встановлення більшого розміру орендної плати, та порядок внесення змін до договору оренди. Також у консультації розповідається, які варіанти дій у такій ситуації є у орендаря, як зменшити негативні фінансові наслідки для себе, що робити, якщо вже подано уточнену декларацію та збільшено податкове зобов’язання, тощо.

 

Новини за темою:

Орендна плата за землю: що змінилося з 1 квітня?

Орендна плата за землю державної та комунальної власності: консультує Міндоходів

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!