Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Розрахунок середньої зарплати в нестандартних ситуаціях для призваних на військову службу

July 11, 2014

При розрахунку середньої зарплати слід брати до уваги правила і нюанси, установлені чинним законодавством. Це дозволить надалі уникнути штрафних санкцій за неправильне використання бюджетних коштів, отриманих від військкомату.
Розрахунковий період для обчислення середнього заробітку – останні 2 календарних місяці роботи перед місяцем вибуття на збори. Наприклад, дата вибуття на збори – 5 червня 2014 року. Отже, розрахунковий період – це квітень і травень.
Якщо працівник мав заробіток у ці два місяці – усе зрозуміло. А якщо не мав? Нагадаємо, що треба робити в нестандартних ситуаціях.
1. Працівник був прийнятий на роботу 14 квітня, а мобілізований 5 червня. Тобто відпрацював на підприємстві менше двох календарних місяців.
Отже, середня зарплата розраховується виходячи з виплат за час, фактично відпрацьований у розрахунковому періоді (у нашому випадку – з 14 квітня по 31 травня включно).
2. Працівник мобілізований у червні, а в квітні – травні жодного дня не працював (наприклад, хворів).
У цьому випадку середній заробіток розраховується виходячи з виплат за попередні два місяці роботи (лютий і березень).
3. А якщо людина не працювала останні 4 місяці перед місяцем мобілізації?
Тоді середній заробіток розраховується виходячи з установлених працівникові в трудовому договорі тарифної ставки, посадового (місячного) окладу (п. 4 Порядку № 100).
4. Працівник отримує зарплату відрядно. Він мобілізований у червні, а за травень у бухгалтера ще немає даних для розрахунку заробітку.
Можна замінити травень місяцем, який передує розрахунковому періоду, тобто березнем.
Наприклад, розглянемо розрахунок середньої зарплати у разі простою на підприємстві. Працівник призваний до армії у зв`язку з частковою мобілізацією з 2 червня. Його оклад – 1 800 грн. У квітні на підприємстві у зв`язку з відсутністю обсягів роботи був оформлений простій, який оплачувався в розмірі 2/3 тарифної ставки. Необхідно розрахувати середню зарплату, що зберігається за працівником на час мобілізації.
Розрахунковий період: квітень і травень.
Нагадаємо, що період простою і сума оплати періоду простою виключаються з розрахунку середньої зарплати.
Тому беремо до розрахунку тільки 1 800 грн. (оклад за травень) і 19 робочих днів (далі – р. д.). Тобто від 40 р. д. у розрахунковому періоді віднімаємо 21 р. д. квітня, на які припадає простій.
Розрахуємо середньоденний заробіток, який повинен зберігатися за працівником на час мобілізації:
1 800,00 грн. : 19 р. д. = 94,74 грн.

Виплати, які необхідно включати та які не потрібно включати до розрахунку середньої зарплати призваному на збори або мобілізованому співробітникові, бухгалтерський і податковий облік виплат мобілізованому працівникові, а також приклади розрахунку в інших нестандартних ситуаціях див. у «БАЛАНС» № 49-50, який вийшов з друку 23.06.14 р.

Новини за темою:
Практичне керівництво № 15 «Розрахунок середньої зарплати в різних ситуаціях».

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!