Ваше передплачене видання Читайте on-line

Баланс группа компаній

Бухгалтерія - це любов!

(056) 370-44-25
Замовити дзвінок

Прийняття на роботу і сповіщення про це податкових органів. Порада від експерта редакції.

February 17, 2015

Одне із запитань, що найчастіше ставляться, – як підприємству оформляти прийняття працівника на роботу після змін, унесених до ст. 24 КЗпП Законом від 28.12.14 р. № 77-VIII (далі – Закон № 77), згідно з яким працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом або розпорядженням, і сповіщення органу Державної фіскальної служби (далі – орган ДФС) про прийняття працівника на роботу в порядку, установленому КМУ.

Згідно з нині чинною редакцією ст. 24 КЗпП укладення трудового договору між працівником і роботодавцем оформляється в письмовій формі: шляхом видання роботодавцем наказу або розпорядження про прийняття працівника на роботу. В окремих випадках ст. 24 КЗпП передбачає при прийнятті працівника на роботу крім видання наказу або розпорядження ще й укладення з ним письмового трудового договору у формі, більш звичній для господарських договорів, наприклад:

при організованому наборі працівників;

про роботу в районах з особливими природними географічними та геологічними умовами й умовами підвищеного ризику для здоров`я;

при укладенні контракту (в основному застосовується при прийнятті на роботу керівників підприємств);

якщо працівник наполягає на укладенні трудового договору в такій письмовій формі;

при укладенні трудового договору з неповнолітнім;

якщо роботодавцем є фізособа (підприємець);

у випадках, прямо передбачених законодавством.

Тобто, зміни, унесені Законом № 77, ніяк не стосуються порядку укладення трудового договору між підприємством-роботодавцем і працівником.

Що стосується сповіщення органу ДФС про новоприйнятого працівника, то Кабміном не встановлені порядок і форма такого сповіщення. На думку ДФС (лист від 29.01.15 р. № 2627/7/99-99-17-03-01-17), до прийняття відповідного порядку таким сповіщенням уважатиметься заповнення таблиці 5 додатка 4 до Порядку, затвердженого наказом Міндоходів від 09.09.13 р. № 454.

Окремо при кожному прийнятті працівника на роботу титульний лист з таблицею 5 додатка 4 до зазначеного Порядку подавати не потрібно. Звіт з ЄСВ разом з усіма необхідними додатками, уключаючи й додаток 4, необхідно подавати в установлені строки (наприклад, за січень 2015 року – у строк до 20 лютого). Або про прийняття працівника на роботу ви можете сповістити орган ДФС у довільній формі в день прийняття, надіславши лист такого змісту: «Товариство з обмеженою відповідальністю «Командор» повідомляє про те, що Константинов Леонід Петрович прийнятий із 12.02.15 р. на постійну роботу». Посаду, на яку прийнятий новий співробітник, можна зазначити, а можна і не зазначати – це на розсуд підприємства.

Приєднуйтесь до нашої сторінки та отримуйте новини першими!

Дякую, я вже з вами!